Je bekijkt nu Zuid-Italië

Zuid-Italië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Leo in Pompei, vulkaan Vesuvius op achtergrond

Voor en na mijn Roadtrip Sicilië bezoek ik het zuiden van Italië en ik word aangenaam verrast! In februari tref ik winterse buien en nachtvorst maar ook zalig lenteweer. Ik ben onder de indruk van de Italiaanse stad Matera, de ruïnes in Pompei en de prachtige route langs de Amalfikust.

Vuurtoren Leuca

Helemaal in het zuiden van Italië, in de hak, ga ik de Capo Santé Maria di Leuca vuurtoren en het naastgelegen klooster bekijken. Het is slecht weer in Leuca maar tussen de regen en het onweer door kan ik toch nog een paar mooie foto’s maken. Vanaf de top zijn er twee lange stenen trappen naar beneden naar de haven van Leuca.

Kustroute Leuca-Lecce

Van Leuca rijd ik via de oostkust naar Lecce, een prachtige kustroute! Ik heb een perfecte overnachtingsplek gevonden. We wandelen vanaf de camperplek langs de kust en in verlaten dorpjes. En wat heerlijk om wakker te worden met dit uitzicht!

Dode olijfbomen

Daarna rijd ik door naar een Parco Naturale vlakbij Lecce waar ik met Leo in het park ga wandelen.

In Zuid-Italië stonden eerder veel olijfbomen, miljoenen, maar in 2019 zijn er door ziekte heel veel olijfbomen doodgegaan. Echt zonde en afschuwelijk om te zien…

Ostuni, de witte stad

Als ik aan kom rijden, zie ik op afstand een prachtige witte stad, Ostuni! Bizar bijna alle huizen en gebouwen zijn wit, behalve een enkele kerk en deze toegangspoort.

Het schijnt overigens zo te zijn dat de inwoners verplicht zijn het huis elk jaar opnieuw wit te schilderen?!

Alberobello

In Alberobello staan de Trulli’s, kegelvormige huisjes. Hele leuke knusse huisjes met kleine deuren. Het doet me denken aan de hobbits. Het vriest momenteel en er lopen maar een paar verdwaalde toeristen. Ik heb de straten voor mij alleen, dat zal in de zomer wel anders zijn.

Matera — James Bond locatie

Matera is één van mijn favoriete locaties in het zuiden van Italië. Het is één van de oudste steden ter wereld en is vooral bekend van de oude ‘Sassi’ grotwoningen. Misschien komt het dorp je bekend voor, want de James Bond film ‘No time to die’ is hier opgenomen. 

De oude stad is waanzinnig gaaf! Het is een wirwar van huizen, steegjes, trappen, straatjes en ook gladde keien. Er valt natte sneeuw maar gelukkig stopt het en kan ik zelfs een paar foto’s met opgeklaarde lucht maken. 

Winters landschap

Het is wel echt koud en ik rij een stuk westelijker om te overnachten. Onderweg is het een prachtig winters landschap, de sneeuw blijft zelfs liggen.

Het is wel ‘even’ 1,5 uur sturen maar dan is het ook wel 5 graden warmer!

Amalfikust

Door naar Salerno vanaf daar rijd ik de Amalfi Coast route naar Sorrento. Het is een kust met hoge kliffen en de dorpjes zijn tegen de steile hellingen aangebouwd. De zon schijnt en het water is zo helder, ik kan er naar blijven kijken!

‘S morgens nog een stukje Amalfikust. Wow wat zijn de straten smal en wat rijden de Italianen hard! Ik ben ook weer blij als ik de normale brede weg opdraai, even relaxt rijden. Na ruim een uur ben ik in Pompei.

Pompei

Bij de ingang van het ruïne-park is er een beetje gedoe over Leo. Ik probeer het toch bij de kassa en hij mag mee naar binnen! Pompei is gigantisch groot. De stad kwam onder het as te liggen na de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius en is goed bewaard gebleven. Huizen, straten, pilaren, theaters, fresco’s, arena’s en een badhuis prachtig! Ik kijk m’n ogen uit. We lopen bijna 10 km en dan ben ik helemaal voldaan.

Na Pompei neem ik in Villa San Giovanni de ferry naar Sicilië. Wil je mijn blog over Sicilië lezen? Klik even op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/roadtrip-sicilie/

Na een geweldige roadtrip door Sicilië ga ik via de oostkust van Italië richting het noorden.

Oostkust

In Giovinazzo ligt deze kleine haven. Het is spectaculair weer met veel wind en we wandelen een lang stuk via het wandelpad langs de zee.

Aan de oostkust kun je ook goed uitwaaien op het strand of bijvoorbeeld wandelen in de heuvels bij Roccavivara.

Wandelen bij Vasto

Is Vasto nog Zuid-Italië? Ik weet het niet zeker maar dit dorp is zo relaxt en je kunt er ook nog eens geweldig wandelen. Vasto mag niet ontbreken, het is een echte aanrader!

Met plezier kijk ik terug op mijn reis door het zuiden van Italië en ga nu richting Nederland. Negen maanden heb ik door Europa gereden, wat ben ik op ongelofelijk veel mooie plekken geweest en wat heb ik intens genoten van mijn lange reis.

Maar natuurlijk stopt het hier niet, vanaf mei start ik een nieuwe reis door het oosten van Europa en de Balkan. Tot dan!

Wil je misschien meer foto’s en films zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie