Je bekijkt nu Camino Lebaniego in Picos de Europa

Camino Lebaniego in Picos de Europa

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Picos de Europa

Camino Lebaniego

Een zeer oude pelgrimsroute uit de 8e eeuw! De route start voor mij in Santillana de Mar (noord Spanje) en eindigt middenin het gebergte Picos de Europa bij het Santo Toribio Klooster (Potes).

Lignum Crucis

In de middeleeuwen hebben veel pelgrims deze route gelopen om in het klooster de Lignum Crucis te aanbidden. Volgens de overlevering is de lignum Crucis een stukje van het kruis waaraan Jezus Christus werd gekruisigd.

Deze pelgrimsroute staat los van de camino’s naar Santiago en heeft een eigen pelgrimspaspoort en oorkonde.

Genoeg redenen om deze unieke camino te gaan wandelen!

Tijdens mijn pelgrimstocht langs de noordkust van Spanje maak ik een verrassend leuk uitstapje naar Camino Lebaniego. Het eerste stuk van de route is gelijk aan camino del Norte naar Santiago de Compostela. Geïnteresseerd in dit deel van de route? Klik op https://www.marianaroundtheworld.com/europa/camino-del-norte-irun-oviedo/.

Vanaf het plaatsje Unquera buigt de route af naar het binnenland en is de omgeving direct veel groener. Ik wandel lekker off road langs een mooie rivier en geniet enorm van de rust en het geluid van de vogels. Al snel zie ik de eerste bergtoppen, wat is wandelen toch geweldig! 

Bij de albergue in het kleine plaatsje Cades is een bed vrij en ik kan ook nog mee eten, mooi want er is geen enkele winkel in de buurt. ‘s Morgens ontbijtje met koffie uit de magnetron en hup we gaan weer wandelen. Het is heerlijk weer en daardoor is het uitzicht ook super, het is zo schitterend, ik blijf foto’s maken!

De tweede dag start ik met een makkelijk stuk maar daarna komt er een mega klim, ik ben gewaarschuwd…
Het gaat uiteindelijk super goed, het is een flinke work-out dus ik zweet enorm maar ben geen moment angstig. Na 4 weken wandelen heb ik inmiddels wel een flink wandeltempo. Ik heb geen slaapplaats gereserveerd maar gelukkig is er na deze work-out en 32 km wandelen een plekje vrij.

Fenomenaal uitzicht!

De albergue boven op de berg heeft een terras met een fenomenaal uitzicht WOW! Er zit een gezellige groep te borrelen op het terras en ik drink en klets gezellig mee.

Er staat ook een lekker windje dus het is tijd om mijn natte kleding en tent even goed te drogen. Wat een topdag!

De laatste dag is ronduit bijzonder! Na een prachtige zonsopkomst wandel ik relaxt over een relatief makkelijke route naar het pittoreske Potes en vier alvast mijn aankomst met koffie en tortilla. Oeps iets te relaxt want in het klooster begint om 12 uur de mis waar pelgrims aan mogen deelnemen en ik moet me haasten om op tijd te zijn.

Bij het klooster is het ineens topdrukte oef dat is even wennen na een paar dagen in de natuur zijn. De Spaanse mis is indrukwekkend ook al versta ik geen Spaans. Ik krijg een stempel voor m’n pelgrimspaspoort, een officiële oorkonde en voel me heel tevreden dat ik al zover ben gekomen. Uren geniet ik van dit moment, de mooie omgeving en het heerlijke weer. 

Einde camino Lebaniego

De volgende dag nog even snel naar het postkantoor en daarna neem ik de bus. Nu mijn tent goed droog is heb ik besloten een pakket van 3 kg naar NL te sturen. De busrit is een prachtige rit langs de rivier dwars door Picos de Europa naar Unquera, hier vervolg ik mijn pelgrimstocht richting Santiago de Compostela.

Vind je het leuk om het vervolg van mijn wandelreis te lezen? Deze blog is in de maak en volgt z.s.m.!

Overnachtingsplaatsen

Cades – Cabanes – Potes.
Je kunt de route ook in 4 dagen wandelen en tussen Cades en Cabanes overnachten in Cicera.

Wil je het eerste deel van mijn pelgrimstocht lezen?
https://www.marianaroundtheworld.com/europa/camino-del-norte-irun-oviedo/

Een maand later in Picos de Europa: La Ruta del Cares

La Ruta del Cares

Wanneer ik in september mijn nieuwe vriend Leo uit het asiel in Santiago de Compostela ophaal, gaan we na 4 dagen samen zijn een dagje bergwandelen in Picos de Europa. La Ruta del Cares (22 km) is één van de top trails van de Picos. Ik start in Poncebos en we wandelen 16 km (heen en terug) langs een diep ravijn en de Cares rivier. Leo en ik vinden het allebei geweldig leuk dus dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Als je geen hoogtevrees hebt is la Ruta del Cares een echte must-see: in één woord FANTASTISCH!

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie