Je bekijkt nu Camino Primitivo: Oviedo – Santiago

Camino Primitivo: Oviedo – Santiago

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Route por Hospitales

Oviedo

Het is 16 augustus en vanuit Oviedo start ik vandaag met camino Primitivo. Deze route bestaat voornamelijk uit bergetappes en heeft prachtige vergezichten o.a. op Picos de Europa. Onder alle camino’s wordt deze camino als zwaarste en mooiste bestempeld. Alfonso II, koning van Asturias zou in het jaar 814 als eerste deze route gekozen hebben voor zijn tocht naar Santiago de Compostela. Klinkt allemaal heel goed, ik heb er zin in!

De dag begint goed, ik kan direct om de hoek van het hostel bij een Spaans koffiebarretje lekker ontbijten en loop nog een rondje door de stad. Oviedo is het startpunt van de pelgrimsroute Primitivo en dat is te merken, de pelgrims lopen in een lange rij achter elkaar de stad uit. 

Zodra ik Oviedo achter mij laat wordt de omgeving mooi groen. Ik loop een deel van de route langs graslanden met koeien en daarna een stuk door het bos. Na een rustige eerste dag heb ik mezelf op een hotelkamer getrakteerd, even een keer zonder snurkers slapen!

Waar overnachten?

Door Corona zijn er minder slaapplekken bij hostels en albergues. Het is iedere dag puzzelen hoeveel kilometer ik zal lopen en waar ik zal overnachten. Onderweg krijg ik bij een donativo koffiebar wat tips van de locals. Mooi dan wordt mijn doel voor vandaag La Espina, ongeveer 30 km wandelen. Ik heb ook anderen nog even geholpen aan een slaapplaats, het is echt HET onderwerp van gesprek.

Ik hou er eigenlijk veel meer van om ongepland te wandelen en te zien waar ik uitkom die dag, maar dat is nu geen optie. Toch voel ik me steeds meer in de camino-flow en geniet ik van de kleine dingen.

Zoals een donatie voor een dakpan voor het nieuwe dak van de lokale kerk. Het prachtige uitzicht onderweg en het historische centrum van Salas met de oude poort bij het paleis.

De volgende dag is er helaas nergens een slaapplek meer vrij. Ik bel een taxi in mijn gebrekkige Spaans en ga terug naar Tineo. De hele avond breng ik bellend door en reserveer ik alle overnachtingen vooruit. Op naar Santiago! Ik ben lekker klaar met al dat geregel.

Route por Hospitales

Dan staat de route por Hospitales op de planning, ik loop van het dorpje Borres naar het nog kleinere dorpje A Mesa. Wat een fantastisch mooie dag, misschien wel de mooiste van de hele Primitivo! Het is niet druk op deze route en ik wandel hele stukken alleen. Hoe hoger ik kom hoe meer ik in de mist en wolken loop. Ineens begint het flink te waaien, oef echt koud zelfs. Toch even snel een selfie op de top bij Puerto del Palo op 1146 meter!

Wanneer ik iets afdaal wordt het al snel warmer en ineens verdwijnt de mist. WOW wat een waanzinnig uitzicht! Ik blijf foto’s maken en geniet volop. Onderweg was er niets qua eten en drinken dus bij de eerste koffiebar 5 km voor mijn eindbestemming ga ik even lekker koffiedrinken met versgebakken cake zalig. Life is good!

Boven de wolken

Eerst een heerlijk ontbijt met verse bosbessen en home made jam. Daarna is de wandeling uitzonderlijk mooi of ik ben gewoon een blij ei ik geniet echt van alles nu! 🙂 De zon komt op en we lopen met een aantal pelgrims boven de wolken het is zo mooi om te zien! Ik maak te veel foto’s en filmpjes hahah echt genieten dit!

Vallei bedekt met wolken

Vlakbij een oude energiecentrale trekken de wolken weg en wandel ik zigzaggend naar een prachtig blauw meer. Ik ontmoet twee Nederlandse camino fietsers, we drinken gezellig koffie en ik merk dat het fijn is om weer eens Nederlands te praten.

Nog 163,772 km

De etappe is vandaag 48 kilometer, dat is me toch wel iets te gek, tja anders had ik geen slaapplek. Op een wat saaier stuk neem ik voor 10 kilometer een taxi. Deze zet me af langs de camino bij paaltje km 163,772 en ik loop nog een heerlijke wandeling naar een mooie albergue met veel privacy.

Mooi even wat tijd voor mezelf, kan ik lekker bezinnen en nadenken over het vervolg van mijn reis… Verder wandelen naar Porto in Portugal of Muxia bij de kust? Op zoek gaan naar een Spaanse asielhond? Of toch een ticket naar huis boeken?

Camino mood

Iedere dag is weer een fantastische dag, ik ben wel echt in de camino mood nu en voel me heel gelukkig. De route en de omgeving zijn fantastisch mooi, ik ontmoet zoveel leuke mensen; Jaap, Ingrid, Paola, Dobrynja, Sabine, Sjoerd, Ton en alle mensen waar ik geen naam meer van weet en ook nog een paar lieve honden! Inmiddels heb ik 1000 km gewandeld, wow dat voelt goed!

Twee dagen voor Santiago is mijn linker scheenbeen pijnlijk, opgezet en rood. Tijdens de route Primitivo heb ik flinke afstanden gelopen in heuvelachtig gebied en ik denk dat mijn been een beetje rust nodig heeft.

Hondenasiel

Ik besluit daarom na Santiago niet meer door te lopen en in de buurt van Santiago naar een hondenasiel te gaan. Het zou wel een gelukstreffer zijn als ik hier een hond vind maar ik probeer het gewoon.

Zodra ik de afslag neem naar het asiel vind ik het wel spannend. Ik word vriendelijk ontvangen en geef aan dat ik een kleine tot middelgrote hond zoek. Een hond die het leuk vindt om veel te wandelen en te reizen. En ja hoor daar zit hij, we hebben een match! Leo is een lieve sociale hond en na 3 weken kan ik hem ophalen.

Wil je mijn blog lezen over Leo uit Spanje? https://www.marianaroundtheworld.com/overig/spaanse-leo/

Santiago de Compostela

Helemaal blij loop ik verder naar Santiago ik maak een foto bij het Santiago bord en vind het geweldig dat ik hier gewoon voor de 2e keer naartoe ben gelopen. Bij de kathedraal is mijn camino volbracht! Er hangt een serene rust en ik voel me heel dankbaar dat ik deze mooie pelgrimstocht heb kunnen maken. 

Camino volbracht!

Mocht je ook een camino willen lopen dan raad ik zeker camino Primitivo aan (320 km). Fysiek uitdagend en uitzonderlijk mooi!

Overnachtingsplaatsen

Oviedo – Grado – La Espina – Tineo (taxi Borres) – A Mesa – (10 km taxi) O Pineiral – Vilar de Cas – San Roman de Retorta – Melide – Pedrouzo – Santiago de Compostela.

Geïnteresseerd in het eerste deel van deze pelgrimstocht? Klik op deze link https://www.marianaroundtheworld.com/europa/camino-del-norte-irun-oviedo/

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie