Je bekijkt nu Camino del Norte: Irun – Oviedo

Camino del Norte: Irun – Oviedo

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Boven op de Jaizkibel heuvel, 550 meter

Lourdes

Voordat ik de pelgrimsroute Camino del Norte start ben ik in Lourdes, een stad vol pelgrims. Ik ben ook nog eens dol op kerken, dus een stad die ik altijd al een keer wilde bezoeken!

In Lourdes zijn er 3 kerken boven elkaar gebouwd, ik bezoek de Rozenkransbasiliek en de enorme basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Daarna ga ik bezinnen bij la Grotta en vul ik mijn waterfles met water uit de heilige grot. In de piscines du sanctuaire Notre Dame krijg ik een wassing van de nonnen en drink het gezegende water. Ik brand een grote kaars en ga vol vertrouwen op pad!

Camino del Norte

Kaart Camino del Norte (rode lijn)

Irun – Bilbao

Mijn camino start in Hendaye in Zuid Frankrijk, via de brug loop ik zo naar het plaatsje Irun in Spanje leuk! Op de eerste dag overnacht ik al 10 km van de route. Ow het valt niet mee om een slaapplaats te vinden. Dat blijkt uiteindelijk de hele camino een probleem te zijn… De volgende dag ga ik met de trein terug naar de route en start ik gewoon opnieuw in het centrum van Irun.

Het eerste deel van de camino tot Bilbao is erg mooi! In het Baskenland is weinig bebouwing en ik loop veel in de natuur. Het is een heuvelachtig gebied met prachtig uitzicht op zee (Golf van Biskaje), zeker vanaf de Jaizkibel heuvel ter hoogte van 550 meter. Zo nu en dan loop ik een stuk door het bos, wat kan ik hier toch van genieten!

In het hippe San Sebastian loop ik over de boulevard en geniet ik van zalige wijn met verse vis pintxos (tapas). Het pelgrimeren bevalt al goed! Via de wijnvelden loop ik naar Zumaia waar ik kampeer en prachtig uitzicht heb op de indrukwekkende kliffen van Zumaia.

Na een hele dag in de regen te hebben gelopen kom ik aan in Bilbao. Wat een relaxte stad! Ik overnacht in een gezellig hostel en alle natte spullen kunnen weer even drogen. De volgende dag ga ik de stad verkennen, oude straatjes, kerken, bruggen prachtig! Het is zondagmorgen en super rustig, een heerlijke start van de dag.

Guggenheim spin

Vandaag staat ook het bekende Guggenheim museum op de planning. In het museum is van alles wat te zien; veel schilderijen oud en nieuw en ook mega moderne kunst. Ook buiten is er kunst, daar maak ik voor het eerst in mijn leven met veel plezier een foto van een spin.

Bilbao – Santander

Ik loop in mijn wandelkleding en merk dat ik dat niet de leukste outfit vind om het museum te bezoeken, beetje a-relaxt. Dus hup weer door, ik vervolg mijn route naar Portugalete, word ineens ingehaald door de wielerronde van Getxo en reis voor het eerst met een zwevende veerpont. Maar het kan nog gekker want daarna sta ik voor het eerst op de rolband gewoon buiten in de steile straten van Portugalete. Echt wel handig na een dag wandelen!

Ik wandel richting Santander en geniet van het mooie uitzicht op zee en het dal. De route loopt ook over ontzettend veel asfalt, deze foto’s heb ik achterwege gelaten, je kunt je er vast iets bij voorstellen 🙂

Met inmiddels het derde veerpont op de route steek ik over naar Santander. Dat gaat lekker zo, I love ferries!
Ik bezoek de mooie Santander kathedraal, haal een stempel en geniet van de speciale ontvangst voor pelgrims.  

Santander – Unquera

De noord kust van Spanje is in trek bij surfers. Vannacht heb ik op een surfers camping gestaan en heb ik niet goed geslapen. Onprettige start, mijn tas voelt zwaar, m’n rug doet zeer en mijn gewassen kleding is nog nat, ik ben wel even klaar met kamperen. Oké hup ik trek gewoon mijn natte kleding aan en ga wandelen. Rond 10.00 uur eet ik een vers ontbijt met warme koffie en knap ik helemaal op. De accommodaties zijn schaars door Corona en ik besef me goed dat de tent mijn vrijheid is ook al weegt deze vrijheid weegt momenteel best veel, letterlijk en figuurlijk.

Onderweg naar Unquera

Via Santillana de Mar, een superoud en toeristisch dorpje, loop ik naar Comillas. De wandeling is prachtig langs de zee en ik geniet van alle vakantiegangers. Ik loop van de ene surf plaats naar de andere.

De volgende dag slaap ik vlakbij Unquera in Colombres in een bijzondere albergue, het lijkt op een blauw/paarse versie van het huis van Pippi Langkous!

Morgen sla ik af naar Pico’s of Europe en ga ik een paar dagen Camino Lebaniego lopen. Wil je mijn blog over deze mooie wandeling lezen? Deze is in de maak en volgt zsm!

Unquera – Oviedo

Vanuit Unquera vervolg ik mijn reis. Ik heb inmiddels besloten mijn tent en wat extra spullen toch naar huis te sturen en mijn tas is nu 3 kg lichter. Wow wat loopt dat een stuk prettiger! Het wandelen gaat nu echt super, voel me fit en alle pijntjes zijn voorbij. 

Er zijn vanuit hier grofweg drie wegen die leiden naar Santiago de Compostela. Ik spreek allerlei gezellige mensen onderweg en iedereen is enthousiast over Camino Primitivo. Na wat googelen ben ik ook enthousiast! Deze oude, misschien wel de oudste, camino van Spanje start in Oviedo en eindigt in Santiago de Compostela. Nog 115 km tot Oviedo!

Sidra

Voor het eerst drink ik de lokale Sidra. Deze soort cider schenk je uit grote hoogte en dan krijg je lekkere bubbels. Je moet wel snel drinken want anders smaakt het niet zo speciaal meer. Het is heerlijk en ik krijg daarna zelfs een machine die het op hoogte inschenkt. Voor herhaling vatbaar!

De route is mooi, ik voel me gelukkig en heb zin in mijn vierde camino avontuur. In 2017 wandelde ik camino Frances, vorige week camino Lebaniego en nu camino del Norte.

De laatste dag vertrek ik vroeg, het wordt een lange wandeldag. Onderweg heb ik alle tijd om te bezinnen. Ik sluit dit deel af, reflecteer op de afgelopen weken, fantaseer over nieuwe reizen en na 530 kilometer vier ik mijn aankomst in Oviedo. Bye bye Camino del Norte, bye bye mooie Golf van Biskaje!

Uitzicht op zee, Golf van Biskaje

Overnachtingsplaatsen

Irun – San Sebastián – Zarautz – Deba – Markina Xemein – Eskerika – Bilbao – Portugalete – Santullan – Santona – Somo – Boo de Pielagos – Comillas – Colombres – Vidiago – Pineres de Pria – La Isla – Villaviciosa – Oviedo.

Vind je het leuk om het vervolg van mijn wandelreis te lezen? Deze blog is in de maak en volgt z.s.m.!

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie