Mostar Bosnië Herzegovina

Culturen-mix in Bosnië Herzegovina

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Pyramide van de Maan

In Bosnië Herzegovina is sprake van een ware culturen-mix. Zo zijn er de Europese & Turkse invloeden en de verschillen tussen het traditionele en het moderne leven. Maar het meest opvallend zijn de religieuze verschillen. Van de circa 3,5 miljoen inwoners is 50% islam, 30% orthodox christelijk, 15% katholiek christelijk, 5% joods of een andere religie.

Eerste stop over de grens, Dobrun

De grens oversteken van Servië naar Bosnië Herzegovina gaat eenvoudig, mijn 5e ‘nieuwe’ land alweer deze reis!

Ik heb veel kilometers gereden en stop bij het eerste restaurant-motel in Bosnië dat ik tegenkom. Een topplek want hier kan ik eten, rusten en overnachten op de parkeerplaats. De omgeving is onverwacht leuk om te wandelen en er is ook nog een schitterend klooster. ‘S morgens word ik door de ober geroepen voor koffie en kletsen we via Google translate, gezellige start van de dag! 

Visegrad

Via een prachtige route langs rivier de Drina rijd ik naar het stadje Visegrad, bekend om de eeuwenoude brug uit 1574.

Nadat ik een rondje in de stad heb gelopen en de brug Mehmed Paša Sokolović heb bekeken, geniet ik van dit lokale Tulumba gebak heerlijk!

Hoofdstad Sarajevo

In Sarajevo sta ik op een hoger gelegen camping met uitzicht over de stad Sarajevo. Vanaf de camping moeten we steil naar beneden lopen naar de stad. We lopen langs de Bazaar, Gazi Husrev Begmoskee, Clocktower, kathedralen en nog veel meer, wat een leuke stad! Iets minder leuk zijn de taxi-regels, geen taxi wil de hond meenemen dus helaas lopen we ook weer steil omhoog terug… 😅

Chillen in Vrelo Bosne Park

Het Vrelo Bosne Park is in het dorpje Llidza. Super helder water stroomt door het hele park en bijna overal is er schaduw, wat een heerlijke plek om te chillen!

Samen met Leo loop ik het park rond en ga daarna door naar Visoko want daar zijn echte pyramides?! 

Echt waar, pyramides in Bosnië Herzegovina!

Ik parkeer op de camperplaats in Visoko en loop vanaf daar naar de pyramide van de Zon. Het is een flinke klim in de felle zon wow! Je kunt met gids of alleen de pyramide op gaan. Ik ga zonder gids en lees de in Engels vertaalde borden. Het grootste deel van de pyramide is begroeid, maar waar ik via gammele trappen omhoog ga zie ik gesteente en een soort beton. Deze pyramide is ruim 29.000 jaar oud!

Indrukwekkend maar ook moeilijk voor te stellen dat het een pyramide is. Daarna wandelen we ook nog even naar de pyramide van de Maan (de hoofdfoto) en hebben we onze kilometers wel gemaakt!

Travnik stad

Travnik is gebouwd in de 15e eeuw. Ik bezoek Old Town, Travnik Kalesi (fort), de leuke winkelstraat en heel veel moskeeën. Het fort is erg mooi en geeft geweldig uitzicht over de stad. 

Livno

In de stad Livno ga ik eerst de oude brug bekijken (rechts boven op de foto). Daarna gaan we 10 km verderop wilde paarden spotten, Bosnische Mustangs!

Geen paard te zien maar wat een uitgestrekte natuur hier! Kijk even onderstaand filmpje.

Camping Ramsko Jezero

Twee dagen sta ik op een super gezellige camping in Matkovici aan het meer Ramsko Jezero. Een gezin uit Denemarken met de zwemhond, Duitsers met de zwerfhond uit Roemenië, de digital Nomad Russen in het tentje naast me en de eigenaar en z’n zoon ook super aardig. We varen op het meer en ik geniet van dit prachtige leventje.

Vanaf Prozor rijd ik via Jablanica deze waanzinnige route naar Mostar!

Stari Most bridge, Mostar

De brug over de rivier de Neretva in Mostar staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De oude brug werd in 1993 tijdens de oorlog opgeblazen.

Inmiddels is de brug herbouwd en steek je zo de rivier over naar Mostar Old Town met de gezellige markt. Een must see tijdens een reis door Bosnië Herzegovina.

Kravica Waterfall

Kravica waterfall is ontzettend toeristisch haha dat had ik niet verwacht. Ik wandel een kort stukje, maak een paar foto’s en besluit op een terras te gaan zitten.

Als je niet van koud water houdt, is dit het leukste wat je hier kunt doen. Ik zit aan een tafel met Australiërs en het is een gezellige boel!

Oorlogsmonumenten

Onderweg zie ik regelmatig oorlogsmonumenten. In de buurt van Jablanica staat een oorlogsmonument op deze mooie plek met uitzicht op de bergen en het ravijn. Per dorp staan de namen van de soldaten vermeld. In Romanija zijn in de kerk de muren volgeschreven met de namen van de overleden soldaten uit de Joegoslavië oorlog, heel indrukwekkend.

Berghut Romanija

We overnachten bij de berghut in Romanija. ‘S morgens lopen Leo en ik de wandelroute naar de top, geweldig wat een ongelofelijk mooi uitzicht!!!

We worden allebei zo blij van wandelen in de bergen! Blij met m’n wandelmaatje:-)

Wat een prachtige plek om mijn reis door Bosnië Herzegovina af te sluiten.

Ik heb genoten van dit veelzijdige land!

We vervolgen onze reis in Bulgarije. Wil je mijn Bulgarije blog lezen, klik op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/zomer-in-bulgarije/

Vind je het leuk om meer foto’s en filmpjes te zien? Volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie