Je bekijkt nu Naar Santiago de Compostela deel I
Basiliek Oudenbosch

Naar Santiago de Compostela deel I

 • Berichtcategorie:Europa
 • Bericht reacties:2 reacties

Vertrek Kijkduin

Het is 2015 en onverwachts kan ik twee maanden vrij nemen tijdens mijn interim opdracht in Zeeland. Dat is geweldig nieuws en ik plan direct een tripje. Deze keer ga ik te voet naar Parijs, het wordt het eerste deel van mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Deze actie is vrij impulsief en ik heb dan ook weinig tijd voor de voorbereiding. In twee weken tijd verzamel ik alle spullen bij elkaar en in juli 2015 is het dan zover.

Ik pak mijn backpack, doe de deur op slot en ga op weg naar het zuiden.

In Schipluiden zie ik de eerste kerk en vanuit daar loop ik over de officiële pelgrimswegen. Er is een mooi boekje met pelgrimswegen en je kunt de routes ook downloaden via www.santiago.nl.

Ik heb geen enkele overnachting vooruit geboekt en dat voelt als een vrij leventje. Ik bekijk rond het middaguur hoeveel kilometer ik nog ga lopen en boek dan een accommodatie in de buurt. Een mooi avontuur zo!

Dag 2 overnacht ik in de Kubuswoningen in hartje Rotterdam en loop ’s morgens vroeg over de Erasmusbrug verder richting Zwijndrecht, ik ben pas net onderweg en het voelt al zalig!

Met de pont steek ik over naar het stadje Dordrecht en voor het eerst en het laatst ga ik lopend over de Moerdijkbrug. Wat is de afstand tot de auto’s klein en wat rijden ze hard, ik vind het een tikkeltje eng.

Beginnersfouten

De eerste dagen maak ik enorm veel beginnersfouten. Ik neem bijvoorbeeld in de middag gezellig een biertje op een terras terwijl ik nog ruim 5 km moet lopen, pfff wat een opgave, dat bier zakt echt in de benen. Natuurlijk wil ik er hip bij lopen dus ik draag de eerste dagen een korte spijkerbroek, deze stof is gewoon minder zacht en ja hoor ik heb uiteindelijk een pijnlijke schuurplek op mijn been. Het navigeren is even wennen en ook is er nog wel eens een wegopbreking of iets anders aan de hand waardoor ik op het einde van de dag toch nog 2 of 3 kilometer verder moet lopen. Ik leer mezelf om niet teveel naar één punt, het aantal kilometers of een specifiek tijdstip toe te lopen. Het is vaak nog een klein stukje verder lopen dan gedacht…

Natuurlijk is mijn tas te zwaar, maar de grootste fout zijn mijn schoenen. Ze veroorzaken blaren, heel veel pijnlijke blaren. Na een nachtje slapen in Roosendaal word ik wakker met twee ontstoken grote tenen, het ziet er niet goed (smerig) uit en besluit ik naar de dokter te gaan (ik bespaar je de foto’s). Hij verklaart mij voor gek en zegt dat ik direct moet stoppen, maar geeft naar aanleiding van mijn smeekbede toch zalf mee. Ik mag het twee dagen aankijken als de koorts en de roodheid afnemen mag ik doorlopen.

Yesss de zalf helpt en ik doe het een paar dagen rustig aan zodat de voetjes een beetje kunnen herstellen. Buiten de pijn aan mijn voeten gaat het voortreffelijk met me. Ik besluit z.s.m. andere schoenen te kopen en verder te genieten van deze geweldige wandeling. 

Antwerpen

Vlak voor Antwerpen loop ik ineens in de havens van Ekeren-Antwerpen, dat is minder prettig. Bij het eerste hostel wat ik tegenkom besluit ik te stoppen en te overnachten. Er is nog maar 1 kamer vrij, want Antwerpen zit overvol met danceliefhebbers, Tomorrowland is datzelfde weekend. Oef dat vind ik lastig, het is een mega groot festival waar ik al jaren naar toe wil. Nu ben ik vlakbij en zijn er geen kaarten meer te krijgen. Ik besluit wel twee avonden naar Antwerpen-stad te gaan, zo krijg ik nog een klein beetje de festivalvibes mee. Ik heb daar met vrienden afgesproken en geef op de valreep nog even 3 kilo spullen mee naar Nederland. 

Terugkijkend op een geweldig weekend loop ik glimlachend door de plenzende regen naar de volgende slaapplaats. Dat is maar 12 kilometer lopen want ik strand op een terras waar ik lieve mensen ontmoet die mij een slaapplaats aanbieden. We eten gezamenlijk en kijken familiefoto’s. Ik geef toe het lijkt niet op een pelgrimstocht maar dit is toch een geweldig leventje?

Onderweg bekijk ik de vele kerken die op mijn pad komen. Voor de kerk in Oudenbosch ben ik zelfs omgelopen. Daar staat een kleine versie van de St. Pieter in Rome, onvoorstelbaar deze grote basiliek in Brabant. Zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Gewoonweg niet Nederlands en erg indrukwekkend.

In het plaatsje Grimbergen drink ik natuurlijk een Grimbergen biertje, ook deze zakt in de benen en heb ik de rest van de wandeling meer last van dan ik had gehoopt. Maar wat smaakt ie lekker!

Brussel

Dan kom ik aan in Brussel, WOW wat is deze stad veel leuker dan ik had verwacht. Dan blijf ik ook maar een dag langer en maak er een stedentripje van. Grote Markt, St. Katelijneplein, Japanse Toren, Atomium, Paleis, Chinees Paviljoen, Muntplein en natuurlijk mogen Manneke en Janneke Pis niet ontbreken.

Frankrijk

Dan kom ik in Frankrijk aan, wat een verschil met Nederland en België. De cafe-barretjes zijn dicht (geen koffie, geen toilet…) en de dorpen lijken verlaten. Ik spreek geen Frans en moet erg wennen aan deze nieuwe situatie. In week 3 vind ik een winkel waar ik nieuwe schoenen kan kopen. Nike Airmax, geen wandelschoenen maar ze lijken beter te passen dan de schoenen waar ik nu op loop. Top idee, want ik loop 3 dagen blaren vrij. 

De stilte en het alleen zijn geeft een beetje ongemakkelijk gevoel, maar ook veel tijd voor mezelf. Gedachten komen en gaan en op de wandelroutes waar geen verkeer rijdt lijkt het soms op een wandel meditatie. Ik kom volledig tot rust.

Ik ontmoet nu ook wandelaars en fietsers die onderweg zijn naar Parijs, het is leuk om ervaringen te delen!

In Frankrijk plan ik de overnachtingen meer vooruit omdat er minder overnachtingsmogelijkheden zijn en zo kan ik van slaapplaats naar slaapplaats wandelen. Ik neem de slaapplaatsen het dichtste bij mijn route. Soms slaap ik in een pelgrim slaapzaal of een pipokar, wanneer ik een klein kasteel tref pak ik mijn kans en boek ik een overnachting. Chateau Raray hoort bij de naast gelegen golfbaan, oeps ik ben een beetje underdressed. Super aardig personeel daar! De keuken is dicht en het volgende restaurant 5 km verder op. Ah oui je kunt niet meer lopen? En vervolgens wordt er een heerlijke salade voor mij gemaakt.

Parijs

Mijn voeten zijn nog steeds behoorlijk pijnlijk en inmiddels heb ik iedere dag weer nieuwe blaren, ook met mijn nieuwe schoenen. Soms loop ik direct in de ochtend al verkeerd en maak ik mij naast mijn blaren ook zorgen over de extra kilometers die ik dan moet lopen.

Maar wanneer ik voor de eerste keer op grote afstand de eiffeltoren zie, krijg ik een enorme energie boost. De pijn lijkt ineens niet meer aanwezig en met een grote glimlach loop ik mijn laatste 25 km tussen de akkers door.

Frisse ochtend in Parijs.

Ik moet weer even omschakelen van het wandelen in een afgelegen gebied naar de drukte van een wereldstad. De komende dagen besteed ik als stedentrip en bekijk ik de Notre dame en de Sacre Coeur. In beide kerken krijg ik een pelgrimsstempel. Na de Arc de Triomphe ga ik alle trappen in de Eiffeltoren omhoog en krijg een enorme plensbui over me heen. Op de Champs Elysees koop ik iets nieuws voor de voorstelling van Moulin Rouge. Wat een gave stad!

Heel tevreden kijk ik terug op 4 geweldige weken en 600 kilometer die ik heb afgelegd. Ik weet het zeker, deze tocht moet ik nog eens vervolgen. Santiago de Compostela, here I come!

Lees hier verder hoe ik mijn tocht vervolg. Deel II naar Santiago de Compostela. https://www.marianaroundtheworld.com/europa/naar-santiago-de-compostela-deel-ii/

Vind je het leuk om deel III naar Santiago de Compostela te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/naar-santiago-de-compostela-deel-iii/

Route

Nederland
Kijkduin – via Schipluiden – Vlaardingen 25 km / via Schiedam – Rotterdam 20 km / Zwijndrecht 20 km / via Dordrecht – Moerdijk 25 km / Zevenbergen 10 km / Moerdijk – via Oudenbosch – Roosendaal 20 Km / Bergen op Zoom 15 km / Ossendrecht Abdij 20 km

België
Ossendrecht Abdij – via Kapellen (grens) – Ekeren 20 km / Centrum Antwerpen 10 km / Edegem 10 km / Mechelen 18 km / via Grimbergen – Strombeek Bever 22 km / Centrum Brussel 15 km / via Beersel – Buizingen 20 km / via Halle – Grambais 25 km / Seneffe 15 km / Binche 15 km

Frankrijk
Maubeuge 25 km / Taisnieres en Thierache 20 km / Le Cateau Cambresis 20 km / Bohain en Vermandis 20 km / Saint Quentin 25 km / Han 20 km / Noyon 25 km / Campiegne 25 km / Raray 25 km / Coye la Foret 25 km / Sarcelles 25 km / Centrum Parijs 15 km.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Ria

  leuk om te lezen, en dat je jou ervaring wil delen
  wij gaan volgende week ook dit pad lopen van Roosendaal naar Parijs
  spannend!
  en zijn net zo als jou, niet echt voorbereid 🙂

  1. Marian van Leeuwen

   Wat gaaf! Heel veel wandelplezier vooral. Ik heb alle beginnersfouten gemaakt maar voor alles wat een oplossing. Good luck!

Geef een reactie