Je bekijkt nu Naar Santiago de Compostela deel II

Naar Santiago de Compostela deel II

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vertrek

Na een wereldreis van 6 maanden vlieg ik naar Nederland om mijn spullen te pakken voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Mijn doel is minimaal de Spaanse grens bereiken en als het lukt loop ik door naar Finisterre.

In 2015 ben ik van mijn toenmalige woonplaats Kijkduin Den Haag naar het centrum van Parijs gelopen. Na veel beginnersfouten in 2015 begin ik nu vol goede zin en beter voorbereid aan het tweede deel van deze fantastische hike.

Mei 2017 het is zover! In het regenachtige Alphen aan den Rijn ben ik klaar voor vertrek. Ik neem ’s morgensvroeg de trein vanuit Rotterdam naar het centrum van Parijs en vervolgens een metro naar de rand van de stad.
Daar aangekomen zie ik al vrij snel de eerste route aanduiding en start ik direct met lopen.

Goed voor mezelf zorgen

Ik overnacht op verschillende soorten slaapplekken die op de route liggen. Bijvoorbeeld langs de snelweg in een goedkoop F1 hotel, een familiehotel in een klein dorpje, een trouwboerderij waar ik de enige gast ben en dan ineens een Bed & Breakfast met prive jacuzzi!

Wat een geweldige B&B locatie met een heerlijke tuin en bubbelbad! Ik kon geen slaapplek vinden en moest er ook nogal voor omlopen, maar dat pelgrimeren bevalt me zo wel :-))
De vrouw des huizes verwend mij enorm met lekkere hapjes en ik voel me voor één dag een prinses.

Daarna slaap ik vaker bij B&B’s, van kleine viezige studentenkamers tot ware kasteeltjes.

Mijn voeten houden het wandelen boven verwachting goed vol. Ze zijn wat rood en beurs, maar ik heb geen blaren, misschien komt dat omdat ik iedere dag even mijn teentjes tape? Mijn tas is wel echt weer te zwaar, ik leer het nooit… Op dag 6 stuur ik een pakket met circa 3 kilo naar Nederland, ook doe ik nog wat kleding in de 2e handskleding container. Zo gaat het een stuk beter, wat heeft een mens eigenlijk weinig nodig. Mijn tas weegt nu circa 9 kilo excl. eten en drinken.

Route

De route wisselt enorm, van asfaltwegen tot boeren grasland, leuke bospaden, door liefelijke dorpjes of een modderige mountainbike trail door het bos. Af en toe loop ik in de regen en dan krijg ik ook nog een hagelbui toe, dan vraag ik me even af waarom ik dit ook alweer doe. Maar overall is het zalig wandelweer.

De eerste week heb ik de focus op alle ongemakken. Zoals wat is het warm, wat is mijn tas zwaar, oh bah het regent, zere voeten, voel ik nu mijn oude blessure in mijn knie? De tweede week is dat gevoel over maar voel ik me soms wat alleen. Ik ben ook best veel alleen, want ik kom geen wandelaars tegen en spreek nauwelijks Frans. Soms vliegt de stilte me even aan en soms is het ook heerlijk! Dan is het wandelen net een lange meditatie…

Genieten

Wanneer ik daar niet druk mee ben, geniet ik volop van alles wat er op mijn pad komt.

Letterlijk op mijn pad komt, want er steken ineens 2 gezinnetjes wilde zwijnen over. Ik weet dat wilde zwijnen met kleintjes best agressief kunnen zijn. Luid zingend vervolg ik mijn weg zodat ze me op grote afstand horen aankomen.
Even later zie ik een hert naar mij kijken en als toegift nog een kleine slang op mijn pad!

Ik ben inmiddels van Parijs via Orleans, Vierzon, Issoudun naar Chateauroux gelopen, totaal 300 km. 

Er zijn gelukkig ook meerdere B&B’s op de route waar ze Engels spreken, gezellig dan valt er van alles te kletsen! We bbq-en met z’n allen en het lijkt net vakantie. Bij iedere B&B gaat het er anders aan toe, soms is het super-de-luxe, ergens anders krijg ik een kopje opgewarmde koffie uit de magnetron en één keer brandde het huis bijna af toen mijn croissant in de toaster in vuur en vlam stond. Wat een bak, het loopt gelukkig allemaal goed af.

Ik wandel via de ‘Vezelay route’ van Chateauroux, La Souterainne, Benevent L’Abbaye naar Limoges. Het landschap is inmiddels heuvelachtig en prachtig!

Ik heb tot op heden 480 km gelopen en 3 blaren gehad. Lang leve Meindl schoenen!

Samen wandelen

Een vriend loopt gezellig een week mee en we lopen richting Sainte-Foy-La-Grande. Zaterdagochtend start ik samen met Herman in Limoges. ‘S nachts regent het pijpenstelen maar overdag is het gelukkig droog. Nou ja de laatste 4 km niet, we regenen echt flink nat. In de B&B wordt de houtkachel aangemaakt, we krijgen koffie, bier en heerlijk eten. Life is good!

Soms is het ook minder luxe en lunchen we even op de parkeerplaats van de supermarkt.

Overall genieten we van het heerlijke wandelweer, ontmoeten we leuke mensen en is het eten voortreffelijk! Leuk om dit samen te kunnen delen.

Over de helft

Via Negrondes en Perigueux ben ik in Mussidan aangekomen. Ik heb het tempo opgehoogd en loop gemiddeld 32 km per dag. Het is warmer dan normaal in Frankrijk, sommige dagen wel 40 graden! Ik start ‘s morgens rond 06:00 uur met wandelen en neem een liter extra water mee. Een mooie voorbereiding op het warme weer in Spanje.

I love zonnebloemen

Onderweg zie ik één veld met zonnebloemen, prachtig! Het zijn mijn lievelingsbloemen.

Ook zie ik heel veel kerken. Vaak zijn de kerken in Frankrijk de hele dag open voor bezoek. Graag maak ik daar gebruik van, het is fijn om gewoon even in de kerk te zitten en te zijn. Het is ook een fijne plek voor een korte verkoelende pauze en het verzamelen van stempels voor mijn pelgrimspaspoort.

Inmiddels ben ik de Dordogne overgestoken en ben ik bijna in de Pyreneeën. Ik slaap tegenwoordig ook in de Chambre d’Hôtes le Refuge. Dit zijn vaak prachtige landhuizen met een zwembad en met een lagere prijs voor pelgrims. Ik heb nog steeds niets te klagen!

Mijn blauwe schoenen zijn kapot gegaan… dat is onhandig onderweg.

Gauw nieuwe Meindl’s gekocht, mooie roze, ze lopen prima dus op naar Spanje!

De Pyreneeën

Ik begin aan de oversteek van de Pyreneeën van Frankrijk naar Spanje.

Wat een prachtige omgeving! Het lopen lijkt wel steeds beter te gaan, ik voel me topfit. Naarmate ik dichter bij de grens kom, krijg ik steeds meer energie en het wandelen lijkt bijna vanzelf te gaan. Ik weet nu zeker dat ik deze tocht in één keer afmaak. Op naar Santiago de Compostela!

Uitzicht op Pyreneeën

Iedere ochtend sta ik op en heb ik zin om te wandelen, ik heb een heerlijk leven zo en voel me gelukkig. Na 4 a 5 weken wandelen is mijn mindset veranderd. Ik ben niet meer bezig met de dingen van alle dag en het voelt als zorgeloos-zijn-in-het-moment-van-nu. Kan het niet echt uitleggen of vergelijken met iets, maar neem van mij aan het voelt heerlijk! 

Happy + no worries

Aangekomen in Saint Jean Pied de Port, de laatste stop voor de grensovergang, kijk ik terug op mijn tocht door Frankrijk. Ik heb iedere dag gewandeld en bijna 1100 km afgelegd wat een prestatie, daar proost ik op!

Over de helft: proost!

Morgen steek ik over naar Spanje, zo leuk!
In de komende maand loop ik nog ongeveer 900 km naar Finisterre. Deze plaats ligt aan de zee, 90 km voorbij Santiago de Compostela. Wil je verder meegenieten? Zie deel III naar Santiago de Compostela! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/naar-santiago-de-compostela-deel-iii/

Vind je het leuk om deel I naar Santiago de Compostela te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/naar-santiago-de-compostela-deel-i/

Route

Parijs – Montrouge – Lihas – Etrechy – Guillerval – Fresnay les Chaumes – Artenay – Orleans – Jouyle Potier – Chaumont sur Tharonne – Salbris – Vierzon – Gerbois – Issodun – Montierchaume (300 km) – Le Poinconnet – Bonnilly – La Souterraine – L’abbye Benevent – Saint Martin – Saint just le Mortel – Limoges (480 km) – Saint M. Le Vieux – Dournazac – Chaleix – Negrondes – Perigueux – La Bassanie – Mussidan (650 km) – Calabre – Saint Ferme – Pondaurat – Cudos – Bourriot Bergonce – Peyran (860 km) – Benquet – Doazit – Orthez – Sauveterre de bearn – Ostabat – Saint Jean Pied de Port (1070 km)

Geef een reactie