Je bekijkt nu Oost west thuis best

Oost west thuis best

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:2 reacties

Tempo opvoeren

Bij de start van deel 2 ga ik het tempo iets opvoeren, iets meer kilometers lopen dus ook iets meer fietsen. Tegelijkertijd stijgt ook de temperatuur en nemen de heuvels toe. Nou ik kan je zeggen dat is wel een beetje veel van het goede. Op mijn drukste dag heb ik 50 km met de camper gereden, 30 km gewandeld en 28 km gefietst. Daarna even m’n wandel kleding wassen, koken en douchen. Wow wat heb ik het eigenlijk druk!

Op de camping in Lottum heb ik naast mijn camper een frambozenstruikje staan. Verse frambozen bij het ontbijt!

Verse frambozen

Fiets

Het fietsen naast het wandelen is wel een verhaal apart. Ik hou niet echt van fietsen maar ik had bedacht als ik iedere dag mijn camper naar het volgende dorp breng, dan wandel ik terug om mijn fiets op te halen. Zo kan ik het hele pad wandelen en ben ik niet afhankelijk van het OV. En een paar kilometer fietsen na een lange wandeling is toch best fijn? Goede gedachtes bij de voorbereiding. Je raadt het al de praktijk is anders!

Het is helemaal niet fijn om de hele afstand nog eens op de fiets te doen, slingerend navigerend met mijn telefoon in de hand, soms fiets ik zelfs deels de dezelfde route. Maar wat veel erger is, ik heb de ‘kroeg’-fiets meegnomen. Deze fiets is wat mij betreft niet bedoeld voor afstanden langer dan 5 km. Maar man man wat heb ik gefietst, meer dan 450 km! Toch is het een haat-liefde verhaal, ik ben blij dat ie er iedere dag nog staat en geen lekke band heeft, maar het is afzien terwijl ik heuvel op ga in mijn eerste versnelling. Dat doe ik niet weer  🙂

Route

Bij het Pieterpad is de volledige route aangegeven met rood-witte afbeeldingen op palen, bomen, huizen en van alles wat is verbonden met de grond. Als je een beetje oplet hoef je verder nauwelijks te navigeren en het brengt je op de leukste paden die jezelf niet zo snel had gevonden. Maar soms tref ik een pad waarbij de brandnetels tot heuphoogte komen, dat is lekker want ik draag een korte broek… Naast de vele muggenbulten en jeukplekken van de eikenprocessierups, kunnen er wel een paar brandnetelplekjes bij.

De bossen rondom Groesbeek en in Limburg zijn mijn favoriet, wat kun je daar prachtig wandelen.

Soms is het landschap zo verlaten dan lijkt het op Frankrijk, met name het deel onder Parijs wat ik heb gelopen naar Santiago de Compostela. In het verlaten boerenland hoor je verder niks behalve de wind en de vogeltjes, heerlijk droom ik weg…

Dat gevoel duurt ook weer niet heel lang want dan is er altijd wel een snelweg die ik ergens moet oversteken, het is toch wel dichtbevolkt in Nederland.

Onderaan de blog staat de volledige route vermeld.

Campings

Ik heb onderweg veel gezellige campings getroffen, zo ben ik uitgenodigd om met de boer en boerin koffie te drinken, op de camping in Plasmolen (100 jaar oud!) hebben ze een prima bar waar je op vrijdagmiddag gezellig een biertje kan doen. Kwam er zelfs nog een paar Alphenaren tegen! Soms wordt de camping gerund door reisliefhebbers die ieder jaar zelf nog gaan backpacken of de camping eigenaar is zo behulpzaam dat hij naar de winkel fietst om de juiste stekker te halen zodat ik de stroom kan aansluiten.

Onderweg

Onderweg steek ik drie keer met een pont de rivier over. Ook zie ik wederom veel kerken, het lijkt wel hoe kleiner het dorp hoe groter de kerk. Soms tref ik een kleine kapel ergens in het land zomaar bij een kruispunt. Naast de kerken zie ik ook best veel kastelen met prachtige tuinen en vijvers erom heen.

Ook kom ik veel leuke mensen tegen, het valt me nu ook meer op denk ik, omdat het zo stil was in de Coronatijd. Heerlijk om zomaar mensen te ontmoeten. Sommige mensen zie ik iedere dag omdat ik het Pieterpad van noord naar zuid loop, maar de etappes omhoog loop (om mijn fiets op te halen). Dat geeft nog wel eens verbaasde gezichten en leuke gesprekjes onderweg.

Een man van 71 loopt het eerste deel in één keer, een jonge meid uit Limburg loopt het Pieterpad ook helemaal en een vrolijk stel van mijn leeftijd, ik zie ze bijna iedere dag. Zelfs op de fiets ontmoet ik mensen zoals Jan op de racefiets, hij fietst gezellig een stukje met me mee. Ook op de campings spreek ik allerlei camperaars die me de nodige tips geven, zo wordt het iedere dag leuker om met de camper op pad te zijn.

Tijdens deel 1 vond ik de combinatie van de camper, wandelen en fietsen nogal veel gedoe, ik moest echt heeeel erg wennen. Nu tijdens het 2e deel heb ik daar veel minder last van. De camper wordt steeds meer mijn plek en ik geniet volop van het buiten zijn, het wandelen en het ongecompliceerde leven. De camper heeft de test doorstaan en ik ga er zeker nog meer tripjes mee maken.

Hollandse prestatie

Een week geleden ben ik in Maastricht aangekomen.
Ik voel me blij en trots dat ik de langste wandeling van Nederland heb gewandeld.
Start in Pieterburen en finish in Maastricht Sint Pietersberg
450+ km gefietst
500 km gewandeld
1000 km met de camper gereden

Route en afstanden deel 2

Vorden – Kasteel Slangenburg  24 km
Kasteel Slangenburg – Stokkum 22 km
Stokkum – Leuth 24 km
Leuth – Plasmolen 21 km
Plasmolen – Vierlingsbeek 24 km 
Vierlingsbeek – Lottum 26 km
Lottum – Park Maasduinen 23 km
Park Maasduinen – Melick 30 km
Melick – Sittard 28 km
Sittard – Valkenburg 23 km
Valkenburg – Maastricht 20 km
Totaal 265 km

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. annemieke

    Wat een inspirerende verhalen en prachtige plaatjes Marian.

Geef een reactie