Je bekijkt nu Polen rondreis Noordkaap

Polen rondreis Noordkaap

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:2 reacties
Kamp Auschwitz

Weilanden en afgelegen dorpen

Ik ga naar de Noordkaap! Bij mijn vertrek in Nederland weet ik nog niet of ik de rondreis linksom via Noorwegen of rechtsom via Polen zal maken. In verband met het inreisverbod van Noorwegen tot 15 juli besluit ik eerst naar Polen te gaan.

Via Szczecin / Stettin rijd ik Polen in en het is direct al heel anders. Flinke gaten in het asfalt, de auto’s rijden op tempo, opgejaagd en een beetje hoekig. Hier en daar word ik afgesneden en ik merk een paar dagen later dat het hier normaal is om zo te rijden. Mijn navigatie is onverstaanbaar geworden, hij spreekt Pools en ik versta er niks van, wat een bak!

Via het westen ga ik richting Wroclaw / Breslau, maar eerst stop ik in Dobiegniew om dit kleine dorpje te bekijken en te wandelen door de boerenweilanden. In ieder klein dorp staan enorme kerken en beelden die herinneren aan de verschillende oorlogen.

Wroclaw / Breslau

Marktplein Wroclaw / Breslau

De eerste naam is de Poolse naam van de stad en de 2e naam de Duitse naam. Het is een heel fotogenieke stad! Het marktplein is omgeven door gekleurde gebouwen en gezellige terrassen. Hier eet ik voor de eerste keer Pierogi, heerlijke Poolse dumplings! Van het marktplein loop ik naar de Kathedraal John de Batist, de witte Synagoge en het oude deel van de stad Ostrow Tumski. Er zijn heel veel kerken in deze stad, ik ben dol op kerken, maar dit zijn me er toch teveel om allemaal te bekijken. Door de hele stad staan ook kleine dwergen op straat, ze zijn het symbool van de stad.

De volgende dag bekijk ik Panorama Raclawicka. Het is een rond en enorm groot schilderij van 15 x 120 meter en het stelt de slag bij Raclawice voor. Prachtig en lekker koel, het is deze dag 32 graden en de airco staat aan. Daarna ga ik 3 uur rijden zonder airco in de auto, poehee dat is topsport, wat is het warm in de auto!

Oswiecim / Auschwitz

De volgende dag rijd ik door naar Oswiecim/Auschwitz. Het regent de hele rit en ook als ik daar aankom. Het weer is echt deprimerend en ik besluit een dag later het kamp te bezoeken. 12 juli het is bewolkt met een klein zonnetje, ik heb een tour geboekt met een gids. Eerst bezoeken we het museum, het oorspronkelijke kamp waar het bord ‘Arbeit macht frei’ hangt. Er is ook een 2e kamp met een veel grotere omvang, 2 km verderop. Auschwitz Birkenau, dit kamp is aangelegd omdat het andere te klein zou zijn.

Het is enorm indrukwekkend, eerst zien we foto’s en later ook de echte spullen. Foto’s van joden die naar de gaskamers lopen, met koffers en kinderen. De schoenen, kleding, koffers, juwelen alles werd afgenomen. Na de vergassing werden de haren afgeschoren en de gouden tanden eruit gehaald. Dit werd door andere gevangenen gedaan, een vreselijke klus om te doen. Daarna werden de lichamen verbrand in ovens zoals in een crematoria. De Nazi’s probeerden de sporen te wissen maar er is één gaskamer en crematorium intact gebleven en daar zijn we doorheen gelopen, onvoorstelbaar… 

De mensen die in Oswiecim woonden moesten hun huizen verlaten omdat er ruimte gemaakt moest worden voor het kamp. Auschwitz is de naam die de Duitsers aan deze plaats hebben gegeven. Het is een klein dorp dat heel centraal gelegen ligt in Europa. Bij de receptie van de camping werkt een jonge meid, zij is geboren in Oswiecim en haar familie ook, generaties lang. Iedereen draagt daar de geschiedenis dagelijks met zich mee.

Tatra gebergte

Vanuit Zakopane op hoogte van 800 mtr ga ik wandelen in het Tatra gebergte. Wat is het hier enorm mooi!! Ook erg druk want de Polen vieren vakantie en zijn dol op de bergen. Hoe hoger ik kom hoe rustiger het wordt. En dan dit uitzicht op 1987 mtr hoogte, wat een beloning voor deze flinke klim.

Krakow / Krakau en Wielickza zoutmijnen

Rynek Glowny marktplein Krakow

Ik loop langs het Kasteel en de Kathedraal Wawel, de Petrus-Paulus kerk, de Maagd Maria kerk, de joodse wijk Kazimierz en de historische binnenstad. Wat een gezellig marktplein! Het is heel toeristisch maar vanwege corona denk ik niet erg druk, precies goed zo. Ik wandel door de straatjes en ga op een terras zitten, pfff wat heb ik een spierpijn van het Tatragebergte…

Na Krakau door naar de Wielickza zoutmijnen, het regent weer pijpenstelen dus een handig uitje om te doen met dit weer. Ik heb een tour met een gids geboekt, we zien zoutsculpturen, hoge zalen met kroonluchters van zoutkristallen en we gaan 135 meter onder de grond, leuk hoor. Er is zelfs een ondergrondse kerk waar nog regelmatig diensten zijn.

Bialowieza

In Bialowieza is één van de oudste oerbossen van Europa te bezichtigen. Daar aangekomen blijkt dat je alleen met een gids het oerbos kan bezichtigen. Ik kan helaas niet bij een groep aansluiten dus dit oerbos gaat aan mijn neus voorbij.

Ik wandel 2 dagen mijn eigen routes en wordt helemaal lek gestoken door de muggen. Toch geniet ik volop, ik wandel over het oudste wandelpad, inmiddels vervangen door een houten vlonderpad en ga de Europese bizons in een kleine dierentuin bekijken.

Ik sluit de dag af met de beste Pierogi van Polen en een Zubr biertje, het leven is goed. Op naar Litouwen!

Vind je het leuk om Baltische Staten-Noordkaap te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-de-baltische-staten/

Vind je het leuk om Finland-Noordkaap te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-finland/

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Instagram!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Peter

    Wij hebben ook plannen om een dergelijke reis te maken met een camper
    Hoeveel tijd hebben jullie hiervoor uitgetrokken?

    1. Hi Peter, Leuk plan! Ik ben 2 maanden onderweg geweest. Circa 10 dagen Polen, 10 dagen Baltische staten, 10 dagen Finland en 4 weken Noorwegen. Het eerste stuk had ik iets langer over kunnen doen, maar vanwege Corona wilde ik in Noorwegen zijn voordat het land op slot ging voor Nederlanders.

Geef een reactie