Je bekijkt nu Finland rondreis Noordkaap

Finland rondreis Noordkaap

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties

Helsinki

Wanneer ik van de boot afkom word ik aangehouden. Narcotica haa ze denken dat ik drugs bij me heb? Ik vind het wel grappig en beantwoord wat vragen, maarja dan gaat die hond wel erg te keer bij mijn auto, nu is het toch minder grappig… Ik moet met de auto op een wiebelige brug en de auto wordt gescand. Niets aan de hand, het blijkt mijn watertank te zijn, had de hond misschien dorst? Welkom in Finland!

Wat een rust in Helsinki, zelfs op zaterdag is het in sommige straten echt rustig. De toeristen blijven weg door Corona begrijp ik. Het is lekker weer en overal zijn terrasjes vol met mensen die genieten van de zon. Het is een fijne stad om lekker een beetje rond te lopen. Ik loop ruim 10 km en bekijk de Temppelaukio kerk, een uit rotsen gehouwen kerk. De bekende Helsinki Cathedral staat op een heuvel en steekt boven de stad uit. Ik bekijk de kerk van binnen en van buiten. Het is een mooie witte moderne kathedraal op een topplek. Er gaat die dag ook een stelletje trouwen, het lijkt wel een sprookje.

De Uspenski Cathedral is een Russisch Ortodoxe kerk van rode bakstenen. Een veel bezochte kathedraal want binnen zijn er mooie schilderijen en muurschilderingen te bekijken.

Via de gezellige centrale markt neem ik de volgende dag de boot naar Suomenlinnan, een fort uit de 18eeeuw midden in de zee.

Route tussen de meren

Ik rijd binnendoor via smalle weggetjes tussen de meren door. Het is een bijzonder mooie route! Onderweg stop ik bij Luhanka een klein gehucht en ik ga de Lutheran church even bekijken. De kerk is ruim 100 jaar oud en ik krijg onverwacht een rondleiding en allerlei informatie over de kerk. Het is sober van binnen en nog hetzelfde als 100 jaar geleden. Geen stroom, geen opsmuk, mooi puur en helemaal gemaakt van hout.

Ik haal wat boodschappen en die zijn erg duur… beetje onhandig dit gehucht ligt natuurlijk heel afgelegen dat kost hier het dubbele. Midden in het ‘dorp’ verkoopt een man visjes, ik koop Vendace, zalige visjes met een zalmachtige smaak.

Ik rij door en wil vandaag weer eens gratis overnachten. Dat lukt bij een parkeerplaats die ook gebruikt wordt door de hondenclub, vind het toch een beetje vreemde camperplaats dus maak voor de zekerheid mijn camper redelijk vertrek klaar en doe het dak dicht wanneer ik ga slapen. Alles gaat goed en ‘s morgens geniet ik van een fantastisch uitzicht!

De Botnische golf

Dan een dag dat er niks lukt, ik wil langs de westkust rijden. Ik rij direct al verkeerd en kan de toeristische vuurtoren, kerk etc. niet vinden. Er is ook weinig te doen op dit stuk westkust, dus ik besluit nog maar een stuk noordelijker te rijden.

En ineens is daar de zee!! De Botnische golf, dit noordelijkste deel van de Oostzee is wel 5 maanden per jaar bevroren. Ik sta met de camper bij een kleine jachthaven en heb uitzicht op de Botnische zee, wat een kadootje na deze moeizame dag. Het waait hard, een ijzig windje. Ik zet m’n camper zo neer dat het dak wel open kan, de camper staat uiteindelijk de hele nacht te schudden.

Santa Claus

Vandaag ga ik naar de kerstman in Rovaniemi, helemaal leuk en zin in! Alles lijkt te lukken vandaag, de route en het rijden gaan lekker. Ik sta in de rij, tussen de gezinnen, te wachten op mijn bezoek aan de kerstman. Ik moet erg lachen om mezelf. Aan alle foto’s kan ik zien dat ik het ook zo geweldig vind! Er is een Corona scherm tussen de kerstman en mij maar dat maakt eigenlijk niks uit. We maken een gezellig praatje er worden wat foto’s gemaakt met een bijbehorend filmpje. Ik koop de hele handel voor 40,00 euro en heb een digitale versie voor mijn blog. 

Bij het eerste rendier wat ik zie, zet ik direct mijn auto aan de kant om foto’s te maken. Ik weet dan nog niet dat ik er ’s middags veel meer zal zien, ze steken regelmatig de weg over. Zo leuk!

National Parks

Onderweg zie ik een mooi gebouw met een nog mooier bord Cafe. Top daar ga ik even een bakkie doen. Twee zeer vriendelijk dames vertellen over het gebouw en geven ook meteen even een rondleiding.

Het was een oude school die ze met de dorpelingen hebben opgeknapt en dat hebben ze prachtig gedaan! Er wonen 150 mensen(!) in het dorp en ze zijn enige tijd geleden als het leukste dorp van Lapland verkozen. 

National Park Pyha-Luosto

In het dorpje Pyha ga ik een mooie wandeling lopen door een kloof. Er is een pad aangelegd over voornamelijk planken en de stenen die er liggen zijn 2 miljard jaren oud. Dat is wel heel oud, ik kan me er geen voorstelling bij maken. Na dit mooie pad wandel ik door naar een meer moerassig gebied. Na de zoveelste muggen zwerm in Finland ben ik er even klaar mee en ren ik het park uit. Ziet er vast grappig uit 🙂

National Park Pallas-Yllas

Ik rijd langs het skidorpje Levi, wat grappig! Daar heb ik enkele jaren geleden geskied. Ik herken er van alles en maak een paar foto’s. Daarna rijd ik door naar Pallas-Yllas National Park. Ik wandel een mooie route naar de top van de Taivaskero fell (809 mtr), hier vandaan heb je met dit mooie weer goed uitzicht en ik maak prachtige foto’s. Maximaal genieten!

Op de top van de berg/heuvel staat een monument voor de olympische spelen in Helsinki van 1952. Het olympisch vuur werd destijds door de middernachtzon aangestoken en naar Helsinki gebracht.

400 meter verderop slaap ik in de camper op een heel rustig parkeerterrein. De rendieren lopen om mijn camper heen en ik heb een uitzicht als een schilderij!

Voor het eerst heb ik mijn Jobi gebruikt. Een heel handig statief waarvan je de pootjes in allerlei standen kan buigen waardoor je het altijd en overal kan neerzetten. Ik moet selfies-maken-met-een-statief nog leren…, ik ren me rot om binnen 10 seconden op de juiste plek en in de juiste positie te zijn. Ook heb ik weinig gevoel voor rechte foto’s hahah.

Ik ben nog 130 km van de grens met Noorwegen en de in-reisadviezen veranderen momenteel voor de Nederlanders. Ik wil geen risico lopen en besluit vandaag alvast de grens over te gaan naar Noorwegen. Nog ruim 500 km te gaan!

Vind je het leuk om Polen-Noordkaap te lezen?https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-polen/

Vind je het leuk om Baltische Staten-Noordkaap te lezen?https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-de-baltische-staten/

Wil je meer foto’s zien? Volg me op Facebook of Instagram!

Geef een reactie