Je bekijkt nu Noorwegen deel I rondreis Noordkaap

Noorwegen deel I rondreis Noordkaap

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Lofoten

De Noordkaap!

In het noordwesten van Finland steek ik de grens over naar Noorwegen en ik overnacht voorbij Alta bij een mooi klein kerkje voor de deur. Ik overnacht nauwelijks meer op campings en dit soort slaapplaatsen zijn zo mooi midden in de natuur. Sinds Rovaniemi in Finland ben ik al in de Poolcirkel en qua weer en temperatuur kan ik dat inmiddels goed merken.

Er is maar één weg naar de Noordkaap en deze is prachtig mooi, het gevoel dat ik steeds dichter bij dit eindpunt ben, maakt dat ik in een euforische stemming ben. Het glooiende landschap, de rendieren, de prachtige meren en dan die lange eindeloze weg zonder andere auto’s, magisch!

Wanneer is bij de Noordkaap arriveer is de glimlach niet meer van mijn gezicht te krijgen, wat een mijlpaal, wat gaaf dat ik hier ben, een droom komt uit! Echt grandioos 🙂
Ik overnacht op de Noordkaap, gewoon omdat het kan. ’s Morgens schijnt de zon en na te veel foto’s vertrek ik voor het vervolg van mijn reis door Noorwegen.

Hammerfest

De eerste stad die ik bezoek is Hammerfest, de meest noordelijke stad van Europa. Een havenstad met gekleurde huizen en een oud voetpad wat vroeger werd gebruikt om de stad te bereiken. Nu kun je vanaf dit pad mooie foto’s maken. 

Hammerfest

Wanneer ik een klein stukje van de hoofdweg af ga, rijd ik onverwacht naar een gletsjer in de buurt van Saltnes, wat een mooie omgeving! Hier zet ik mijn camper neer en overnacht met uitzicht op de gletsjer.

Ik ga daar ook nog even wandelen, maar dat gaat niet vanzelf. Er is nauwelijks route aanduiding en er liggen veel stenen, het is glibberig en drassig van de regen. Aangezien ik alleen wandel vind ik dit minder prettig en neem ik me voor op zoek te gaan naar iets makkelijkere wandelpaden. 

Lofoten

Stokvis

Via een ongelofelijk mooie kustroute rijd ik richting de Lofoten. De Apple weer-app zegt zon, maar in werkelijkheid is het regen, wind en mist. De eilanden hebben prachtige kleuren, het lijkt wel azuurblauw. In de vissersdorpen hangen de gedroogde vissen (stokvis) aan grote houten rekken. De stank is enorm!

Ik rijd helemaal naar het einde van de E10 weg die dwars door de Lofoten heenloopt. Het laatste stuk wandel ik naar de zee en ver weg in de zee zie ik de zon schijnen. De volgende dag schijnt dan ook af en toe 10 minuten de zon, prachtig!! Gauw zet ik de auto aan de kant en direct ga ik foto’s maken!

Westkust-route

De weersvoorspellingen zijn niet best, het is koud en er valt veel regen. Gelukkig ben ik met de camper, er zijn ook fietsers onderweg. Ik rijd rustig door naar het zuiden, in het noorden is minder te doen qua bezienswaardigheden dus ik rijd inmiddels wat meer kilometers per dag en wandel wat minder.

Via Narvik rijd ik naar Mo I Rana en het is ronduit prachtig onderweg. Er is veel gelegenheid om te stoppen onderweg voor foto’s of korte wandelroutes, eerst vond ik 4 of 5 km wandelen te kort, maar gezien de vele regen vind ik het wel prima! 

Bye bye Poolcirkel

Dan rijd ik de poolcirkel uit bij Storforshei, twee weken was ik aan het reizen binnen de poolcirkel een hele bijzondere ervaring in dit afgelegen gebied!

Trondheim

Trondheim ligt al vrij zuidelijk ten opzichte van de Noordkaap, maar veel mensen die Noorwegen bezoeken komen niet zo noordelijk. Het is een gemoedelijke stad aan het Trondheim fjord. De gekleurde huizen aan de rivier die door de stad loopt is een echte toeristentrekker.

Ik bezoek de imposante Nidaros domkerk en loop naar hoger gelegen burcht waar je prachtig uitzicht hebt over de stad.

Atlantic Road

Via Kristiansund rijd ik naar Atlantic Road, deze weg van 8,3 km verbindt alle eilanden door middel van bruggen met het vasteland naar Kristiansund en Molde. Een unieke plek op de wereld. Ik heb het gevoel midden op zee te rijden en feitelijk doe ik dat ook.

Het is namiddag en zon schijnt laag, wat een fantastische kleuren en mooie plek om te zijn. Ik parkeer mijn camper langs de weg met zicht op zee en geniet van een meer dan mooie zonsondergang. Wat voel ik me tevreden en gelukkig!

’s Nachts ineens iets minder, het weer slaat om en het begint flink te waaien en te regenen. Meerdere keren kijk ik of mijn buur-camper al actie onderneemt maar die lijkt rustig door te slapen. Ik besluit niks te veranderen en val in een schommelende camper in slaap. ’s Morgens realiseer ik mij hoe het op deze plek zal zijn als het gaat stormen, dan wil je hier echt niet zijn! 

Wat een prachtig land Noorwegen en wat heb ik genoten van deze eerste twee weken! De komende twee weken ga ik meer van het binnenland van Noorwegen bekijken.

Vind je het leuk om het 2e deel van mijn Noorwegen reis te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/noorwegen-deel-ii-rondreis-noordkaap/

Vind je het leuk om eerdere blogs van mijn rondreis naar de Noordkaap te lezen?
Finland https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-finland/
Baltische Staten https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-de-baltische-staten/
Polen https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-polen/

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Instagram!

Geef een reactie