Je bekijkt nu Baltische Staten rondreis Noordkaap
Alexander Nevski Cathedral

Baltische Staten rondreis Noordkaap

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:2 Reacties
Bog Boardwalk Kemeru National Park Letland

Verrassend Litouwen

Hill of Crosses

In Litouwen aangekomen spreken de mensen Engels, jemig ik merk nu pas hoe ik dat gemist heb in Polen. Gewoon even de weg vragen, een praatje maken of de beste traveltips vragen, in Litouwen is het weer mogelijk! 

Steden, kasteel en national park

Kaunas is een middelgrote stad en de laatste jaren is er veel gedaan om te stad op te fleuren. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Ik begin ’s morgens bij de stadswal en er zijn meerdere mooie kerken die ik van binnen en van buiten bekijk. Van sommige worden de schilderingen op de plafonds hersteld, wat een klus. Kaunas heeft een gezellig relaxt centrum, ik drink een koffie en voel me op vakantie. Deze keer overnacht ik op een citycamping zoals ze dat noemen, vaak vlakbij de snelweg en circa 5 km van de stad. Ik wandel dan naar de stad en weer terug naar de camping. De camping ligt aan een groot meer en het is een zonnige dag, de rest van de middag lig ik lekker op het strand.

In Litouwen bezoek ik ook de hoofdstad Vilnius en daarna ga ik via Trakai door naar het national park van Birstonas. Het Trakai kasteel is een prachtig gerestaureerd kasteel uit de middeleeuwen. Het ligt op een eiland midden in een meer bij het stadje Trakai. Er zijn nog veel gebruiksvoorwerpen, muntstukken, kleding en meubels intact gebleven, ik waan me even in de middeleeuwen.

Trakai kasteel

Hill of Crosses

Na een paar heerlijke wandelingen in Birstonas en genieten van het mooie uitzicht op de uitkijktoren ga ik naar de Hill of Crosses. Vlakbij Siauliai is een heuvel met enorm veel kruizen, een nationaal bedevaartsoord. Het is het meest bekende en ook toeristische ’thing to do’ in Litouwen. Wanneer ik daar aan het begin van de avond ben, zijn de toeristen weg en hangt er een serene rust.

Letland

Lopend de grens over!

Via allerlei binnendoor weggetjes naar Letland. Het gebied is zo afgelegen dat ik lopend de grens over kan steken. Eerst rijd ik naar het Kemeru National Park. Ik rij niet helemaal goed en zie al rijdend een groot deel van het park. Maar daar kwam ik niet voor, ik zoek de Kemeru Bog Boardwalk. Na een half uurtje rijden heb ik het wandelpad gevonden! Het is een boardwalk aangelegd door de moerassen van het park. Wat een prachtige en unieke plek!

Riga

Gekleurde gebouwen in Riga

In Riga overnacht ik ook op de citycamping, volgens mij houden ze naast de camping ’s nachts straatraces… Ten opzichte van een onrustige nacht is het op zondag overdag extreem rustig in Riga. Het is een moderne stad en in combinatie met de vele historische monumentale gebouwen veel te zien. Wil je meer foto’s van Riga zien? Neem even een kijkje op Instagram!

Gaujas National Park en Saulkrasti

In het Gaujas National Park sta ik op een camping aan een meer, fijne plek om ’s morgens wakker te worden! Ik wandel rond het meer en later in het bos. Daar word ik helemaal lek gestoken door de muggen, ik ben ineens heel snel klaar met wandelen, hahah. In Saulkrasti bij de kust zijn er gelukkig minder vliegen en muggen en wandel ik de Coastal route. Aan de ene kant het bos en de andere kant de zee!

Estland

Via de kustroute rijd ik omhoog naar Estland. Het is een rustige weg en ik kan lekker 60 km per uur tuffen en om me heen kijken. Vlak over de grens stop ik om vrij te kamperen. Er zijn in Estland gratis campings ingericht met een vuilcontainer en een natuur-wc (gat in de grond). Het is een topplek aan zee en de camper staat in het bos grenzend aan het strand.

Tallinn

Het pronkstuk van Tallinn! Alexander Nevski Cathedral, een Russisch orthodoxe kathedraal uit 1900. Wat is deze kathedraal mooi bewaard gebleven! Ik maak teveel foto’s en ga dan door naar het andere deel van de stad. Nu ik toch lekker in de mood ben bezoek ik ook de Dom van Tallin en de St. Olaf kerk. Tallinn is de hoofdstad van Estland en heeft ook net zoals Litouwen en Letland veel gekleurde gebouwen in de stad. Op het stadhuisplein geniet ik van een lokaal biertje en daarna winkel ik nog wat voor nieuwe kleding. Wat een zalige dag.

Ik heb genoten van mijn reis door de Baltische staten. De Russische/Sovjet invloeden zijn nauwelijks meer zichtbaar en het voelt als reizen door Europa. Het einde van deze reis is meteen het begin van de reis naar Finland. Ik sta in de rij om de boot op te gaan van Tallinn naar Helsinki. De zon schijnt volop en de hele overtocht kan ik buiten genieten van het uitzicht.
Finland here I come!

Wil je meer foto’s zien? Volg me op Facebook of Instagram!

Vind je het leuk om Polen-Noordkaap te lezen?https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-polen/

Vind je het leuk om Finland-Noordkaap te lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/europa/rondreis-naar-de-noordkaap-finland/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Peter van Dam

    Hallo Marian, prachtige reis heb je gemaakt. Ik ben van plan deze op de motor te maken. Heb je wellicht ook de route ergens vastgelegd?

    1. Hi Peter, Leuk dankjewel! Nee nog niet, ik heb wel de plaatsnamen. Geef maar een seintje als je die wilt ontvangen.

Geef een reactie