Slovenie

Groene hart van Europa, Slovenië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Soca rivier

Graag wil ik naar nieuwe landen reizen, ik ben dan ook blij dat ik onderweg naar de Balkan een rondreis in Slovenië kan maken. Een nieuw land om te ontdekken, super veel zin in!

Würzenpass

Via de Würzenpass steek ik de grens over van Oostenrijk naar Slovenië. Het is een mooie pas met onder andere een helling van 18%, jemig dat is me wel een helling!

Ik ben onderweg naar het wintersport dorp Kranjska Gora en daar valt veel regen. Ik word er ‘s nachts wakker van en na een korte check ben ik blij dat er geen lekkages in de camper zijn!

Triglav National Park

De volgende dag rijd ik de route naar Trenta en die is gaaf! Een bergpas met maar liefst 50 haarspeldbochten, veel schakelen en ik rijd best vaak in z’n 1, het blijft leuk! Deze Vršič-pas op 1611 meter hoogte is de hoogste bergpas van Slovenië en ligt in de Julische Alpen. Ik geniet van de mooie uitzichten tussen de regenbuien door. 

Trenta

Trenta ligt in het Triglav National Park en de camping ligt aan de Soca Trail. Dat is een leuke wandelroute langs de smaragdgroene Soca rivier. In Trenta wandelen we ons dan ook suf. We lopen in twee verschillende richtingen een stuk van de Soca trail en er loopt ook nog een pad achter de camping de bossen in. Leo kan meestal los want ik kom bijna niemand tegen. Ik word zo happy van wandelen, natuur, stilte…

Bovec

Na twee dagen vertrekken we naar Bovec, ook in het Triglav Park en ook aan de Soca Trail. We hebben deze keer een riante kampeerplek ik schat wel 50m2! Tijdens de wandelingen geniet ik van het Sloveense landschap, de prachtige Soca rivier en dat de vele (oude) hangbruggen ook blijven hangen als je erover heen loopt 🙂

Nederlandse Jeroen, die ik in Malta heb bezocht heeft een Sloveense vriendin. Je raadt het al, hij is in Slovenië op dit moment, erg leuk! We treffen elkaar in Bovec en tijdens een etentje kletsen we weer gezellig bij.

Napoleon’s Bridge

Daarna een heerlijke slingerroute zonder dat het heel steil is, dat rijd lekker! Napoleon’s Bridge bij Kobarid is mooi, vooral het uitzicht vanaf de brug. Het water is zo helder en heeft zo een mooie kleur, echt te gek! De troepen van Napoleon marcheerden ooit over deze brug vandaar de naam Napoleon’s Bridge.

Slap Kozjak waterval

Vanuit daar wandelen we naar de Slap Kozjak waterval, een leuke wandeling door een park met als beloning de waterval in een groen meertje tussen grote rotsblokken.

Tolmin Kloof

De prachtige Tolmin Kloof mag niet ontbreken op een rondreis in Slovenië. Je kunt er heerlijk wandelen, het is niet glad en dus ook goed te doen voor Leo.

Vanaf Devil’s bridge heb ik prachtig uitzicht over de kloof, kijk even dit filmpje! 

Ljubljana

Op naar de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana! Ik ben er op tijd en wandel vanaf de camperplaats 2,5 km naar het centrum. Voor het eerst sinds dagen heb ik weer goed internet yes! Ik ga koffie drinken en maak een nieuwe FB/insta post en doe ook alle andere internet dingen gelijk even. Er is een mooi kasteel, ik ga even leuk shoppen en er zijn super veel terrasjes.

Lake Bled & Lake Bohinj

We rijden door naar Lake Bled een prachtig meer! Vanaf het Panorama restaurant waanzinnig uitzicht maar veel bewolking en daarna helaas weer regen. Bled is ook erg toeristisch dus we gaan door naar Lake Bohinj. Wederom een heel erg mooi meer! De zon is inmiddels gaan schijnen, mensen suppen, zwemmen en wij gaan lekker rond het meer wandelen.

Pohorje, Maribor

We staan op de camping in het skigebied Pohorje in Maribor vlakbij de gondel. Super dat is gunstig! Het is een relaxte camping, ik rommel eerst even bij de camper en dan is het al einde middag. Op advies van de locals lopen we de berg op naar de eerste berghut en weer omlaag. Zo we zijn onze energie weer even kwijt!

Gezelligheid met de locals, Maribor

De volgende dag loop ik van Pohorje naar Areh. Bij de gondel kom ik Nina tegen en we lopen samen. Ze is een Sloveense en we hebben van alles te kletsen, super gezellig. We doen een koffie bij een donativo bar met fantastisch uitzicht! Na de lunch loop ik nog een stuk alleen door en op de terugweg kom ik Bozidar de man van de donativo bar tegen. Hij biedt nog een drankje aan en laat me ook een stukje Maribor zien. Hij vertelt over zijn baan als lobbyist in voormalig Joegoslavië en onderweg knipt hij nog even een roos voor me haha wat een grappige man!

Rogla

Maar aan alle gezelligheid komt een einde want ik ga door naar Rogla. Ik wandel naar Lovrenska Jezera, een moerasgebied. Het is een heerlijke wandeling door het bos en met duidelijke routeaanduiding. Bij de wetlands is er een uitkijk toren en kun je tussen de vele meertjes wandelen. Mooi! 

In Rogla sta ik alleen op de camperplaats, dat is jammer want ik vind het een beetje spannend op deze plek. Het weer wordt steeds slechter en het wordt ook nog mistig. ‘S nachts staat de camper te schudden van de wind. ‘S morgens is het koud en mistig we wandelen een half uurtje in Rogla en ik laat de hike Koca na Peseku achterwege, jammer maar het is echt te slecht weer.

Black Lake

Ik rijd naar Black Lake over een onverharde weg, geweldig! De weg wordt steeds steiler, smaller en ik kan beter niet stil vallen. Gas erop dus! Na het off road rijden is Black Lake mooi en zo rustig met vogel geluiden, ik word helemaal zen.

Misschien een beetje te zen? Op de weg naar beneden glij ik uit op de super gladde trap, auw! 

Oudste dorp van Slovenië, Ptuj

Iets ten zuiden van Maribor ligt Ptuj. De eerste sporen van bewoning in Ptuj stammen uit de nieuwe steentijd, dat is inderdaad erg lang geleden. Het stadje is veel leuker dan verwacht! Ik wandel er een leuk rondje naar het plein, kerk en kasteel. 

Prekmurje

Via rustige wegen en kleine dorpjes rijd ik naar het oosten. Op enkele boeren na lijkt het hier wel uitgestorven. In de regio Prekmurje bij rivier de Mur ga ik terug in de tijd. Rust overheerst en ik hoor er nauwelijks auto’s rijden. 

Ik heb een gratis overnachtingsplek bij een restaurant en ga daar ook lekker uit eten. Forel met friet en Sloveense wijn, €11,00, dat is goedkoper dan een camping! 

Het afgelopen half jaar heb ik geen alcohol gedronken, maar ik wilde Slovenië niet verlaten zonder de lokale wijn geproefd te hebben en dat is inderdaad TOP wijn!

Ik vervolg mijn reis naar Kroatië, wil je met mij meereizen? Klik dan even op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/binnenland-kroatie/

Vind je het leuk om meer foto’s of filmpjes te zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie