Je bekijkt nu Binnenland Kroatië

Binnenland Kroatië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Velebit National Park

Een relaxte start in Kroatië!

Vanuit Slovenië steek ik de grens over naar Kroatië en rij zelfs even een stukje in Hongarije. Daarna ga ik richting Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.

In een afgelegen gebied voor Zagreb gaan we kamperen. Er is een hek om de kleine camping en alle honden lopen los, ook Leo.

Tijdens een rondje wandelen in de buurt zie ik veel vervallen gebouwen die niet meer worden gebruikt. En de natuur gaat dan zijn gang, ik vind dat mooi.

Jeugdsentiment en Doggie Beach

Vroeger ben ik een aantal keer in voormalig Joegoslavië, in Istrië op vakantie geweest. Ik wilde eens kijken hoe het er nu is! Het is nog hoogseizoen en het is enorm druk in de badplaatsen Opatija en Porec waar ik vroeger ben geweest. Het komt me wel bekend voor maar er is ook een hoop veranderd!

Overal bij het strand staan borden ‘No dogs allowed’ dus we gaan naar Doggie Beach. Leo houdt niet van zwemmen in de zee en als hij ligt te zonnen, zwem ik tussen de honden. Dit is wel een beetje gek dus ik besluit het binnenland in te rijden, weg van de drukte en dat bevalt uitstekend!

Binnenland Istrië

Vanuit Opatija rijden we een leuke bergweg naar het middeleeuwse stadje Buzet. Het ligt prachtig boven op een berg en het laatste stuk naar Old town lopen we omhoog. Het is een truffel stadje, je kunt een tour doen, een proeverij, van alles.

Via het oude plaatsje Motovun waar het draait om wijn uit Istrië en truffels, gaan we door naar Groznjan, een lastig weggetje om er te komen maar het lukt! Ik heb besloten dat ik de borden voor auto’s volg in plaats van toerbus of camper. Dat maakt het iedere keer weer spannend of de weg breed genoeg is voor mijn auto. 

In Groznjan zijn veel kunstenaars en kleine gallerijen. Hier is naast lokale wijn en truffels ook olijfolie te koop, leuk stadje! Ik zoek een camperplaats in de buurt en kampeer een keer in de wijn- en de olijfbomengaard op een natuurcamping. Ik voel me hier superblij en ben verrast dat ik me ineens zo onbezorgd voel.

De weg van Istrië naar de Plitvice watervallen is fantastisch mooi! Prachtige baaien met helder blauw water en vooral na Crikvenica is het veel minder druk. Ik wil het graag filmen maar we slingeren zo lekker langs de kust dat ik twee handen aan het stuur hou, prachtig!

Proost

Zodra we landinwaarts gaan ben ik opnieuw verrast. We rijden naar 694 mtr hoogte slingerend over de berg. Alleen maar natuur wat word ik hier gelukkig van! Een afgelegen gebied waar weinig auto’s rijden, heerlijk om te toeren.

Ongeveer 50 km voor Plitvice ga ik naar een kleine camping waar de campinghouder een zelf gemaakte pruimensnaps aanbiedt, mijn hemel wat is dat spul sterk 😵‍💫

Plitvice

Plitvice meer

Ik ga vroeg rijden en in het Plitvice park is het nog niet druk. Na een bakkie koffie start ik met route K en dat is circa 18 km lopen. Het water heeft een prachtige groen blauwe kleur en is super helder.

De watervallen hebben deze tijd van het jaar weinig water. Ik heb de kleinste waterval ter wereld met de naam ‘grote waterval’ gezien! De route is keurig aangelegd en leuk om te wandelen. Helemaal op het einde vaar ik met een bootje nog een stuk over het meer, wat een prachtig park! 

Velebit National Park

Het binnenland bevalt me goed! Ik ga door naar Velebit National Park. Op camping Velebit hangt een hele relaxte sfeer, net zoals in sommige hostels. Fijn zo, ik voel me er thuis. Vanaf de camping loop ik naar een mooi kerkje en daar begint de route.

Na ongeveer een uur vlak lopen gaan we de berg op, oef dat is moeilijker dan gedacht. Redelijk steil en veel rotsblokken. Wil liever niet over ditzelfde pad terug. Na een half uur klimmen met handen en voeten durf ik niet meer over dit pad terug, man man het is wel lastig… via de app maps.me zie ik dat we een rondje kunnen lopen en ik vind het knap dat ik zo doorzet. Bovenop de berg ben ik rete trots en blij dat we er zijn! Ben ook moe merk ik, mijn hand trilt bij het filmen.

Naar beneden lopen we een rustig tempo en dat gaat eigenlijk prima. Op de camping ontmoet ik een leuk stel die overal in Europa gaan parapenten cool! Even later klets ik met een vrouw die hier met een groep is voor klettersteig, een soort bergklimmen. Hahah en ik ben al aan het zweten met m’n wandeling! ‘S morgens eet ik appeltjes van de appelboom naast de camper en dan verlaat ik deze fijne plek. 

Ik rijd een stuk langs de kust en de kilometers voor Sibenik heeft er in juli nog een flinke brand gewoed, kilometers aan planten en bomen zijn helemaal verbrand of zwart geblakerd. Indrukwekkend en akelig tegelijk om doorheen te rijden.

Blue Lake

Blue Lake

In Imotski in het zuiden van Kroatië liggen twee meren, Blue lake en het diepe Red Lake, daar wil ik even een kijkje nemen. Er is een park aangelegd en het is veel leuker dan ik had verwacht. Via een zigzagpad kun je naar beneden lopen naar Blue Lake. Prachtig wanneer je beneden bent en omhoog kijkt. Wil je het zien? Kijk dit filmpje even!

Er is een oude burcht met uitzicht op het dorp en daarna kijk ik in het 220 meter diepe Red Lake. Het meer is omgeven met rood gesteente.

‘S avonds heb ik een topplek tussen de fruitbomen. De beheerder van de camping is een oude hippie en brengt direct een stuk meloen en druiven als welkom, lekker! Ik koop een fles lokale olijfolie uit zijn fruitstal en geniet opnieuw van een zeer relaxte camping.

Dubrovnik

Via het eiland Ston en de mooie nieuwe Peljesac Brug rij ik naar het meest zuidelijke puntje van Kroatië. Maar eerst bezoek ik Dubrovnik. Kroatië is hier nog heel smal en ik zie Dubrovnik dan ook maar als binnenland 🙂

Dubrovnik

In Mlini maak ik een laatste stop, vanuit hier kan ik met de boot naar Dubrovnik. Deze stad staat bekend om zijn enorme stadsmuur en de oude marmeren straten. Ik geniet samen met Leo van alle kleine straatjes met heel veel trappen. We lopen lekker een beetje rond in deze mooie en toeristische stad.

De boottocht langs de kust met dit heerlijke weer vind ik misschien wel het meest fantastisch, wat een geweldige dag! 

Morgen ga ik de grens over naar Montenegro, wil je het vervolg van mijn reis lezen? Klik even op de link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/de-parel-montenegro/

Wil je graag meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie