Je bekijkt nu Franse Pyreneeën: Hendaye-Etsaut

Franse Pyreneeën: Hendaye-Etsaut

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Zonsopkomst lac d’Ayous

14 juli 2021 start ik mijn avontuur in de Franse Pyreneeën!
Wat heb ik hiernaar uitgekeken en wat heb ik tegelijkertijd ook mijn twijfels over deze reis. Ik ga namelijk twee nieuwe dingen doen; wandelen in de bergen met zware backpack (14 kg) en kamperen in mijn 1 persoonstent. De route GR10 is extra uitdagend door de grote hoogteverschillen, gemiddeld 1000 meter omhoog en omlaag per dag. 

GR10 Franse Pyreneeën

Hendaye

Met de trein kom ik via Parijs aan in Hendaye, ik wandel naar het strand en bewonder het prachtige oude casino uit 1885. Ik maak nog wat blije foto’s op het strand en start dan officieel de GR10!

Off-grid kamperen

Ik loop een volle middag en zodra het begint te regenen zoek ik een supermarkt en een slaapplaats. Helaas gaat dat beide niet goed want er is niks open of beschikbaar. Oké wat nu? Ik vul mijn flessen met water en ga meteen al vrij kamperen op een afgezonderd grasveldje, het is niet anders. Ik had mijn eerste off-grid kampeerervaring eigenlijk iets prettiger voorgesteld. Ik heb een beetje angst voor wat komen gaat en het regent hard maar ben vooral superblij dat mijn tent niet lekt. Ik eet op de eerste avond al mijn volledige voedsel noodpakket op 🙂

De nacht is goed verlopen en de volgende dag heb ik er weer zin in, ik koop onderweg voldoende eten en slaap nog een keer off-grid, deze keer in het bos. Een prachtig plekje maar ’s morgens word ik al vroeg gewekt door fanatieke hardlopers, nul privacy dus snel inpakken en wegwezen. Onderweg ontmoet ik gezellige wandelaars en we lopen een stuk gezamenlijk. We kunnen aan het einde van de middag op een camping terecht en ik kan weer eens douchen en mijn telefoon opladen, geweldig!

Bidarray

Dag 4 is een prachtige maar ook echt een heftige dag. Ik loop omhoog naar Chapelle de l’Aubépine op 390 meter hoog. Naast de kapel staan 3 grote witte kruizen met de beeltenis van de kruisiging van Christus. Deze 3 kruizen zo boven op de berg zijn erg indrukwekkend. 

Op het hoogste punt aangekomen is het uitzicht wonderschoon! Zie onderstaande video.

Daarna komt de moeilijkste afdaling van de hele route en zo ervaar ik het ook. Steile stukken, rotsblokken, kabels en naast het pad een diepe afgrond. Bij nieuwe dingen doen is alles eigenlijk een kwestie van wennen en grenzen verleggen, zoals niet kunnen douchen, veel klimmen en dalen, ongemak tijdens off-grid kamperen, meer water en eten meenemen en dus een zwaardere tas. Maar dan deze lange steile afdaling…, het voelt als een zwarte piste en ik heb flinke angst om te vallen. Het valt niet mee om mijn grens te verleggen, het vertraagt me enorm en ik heb er ook minder lol in. Na 10 uur lopen en nauwelijks pauze kom ik aan bij de camping, wow wat een dag.

Boven op de berg

De volgende dag is zo waanzinnig mooi dat ik bijna de angst van de vorige dag vergeet. Ik maak een urenlange klim naar Pic d’Iparla en word volop beloond wanneer de wolken wegtrekken. WOW wat een uitzicht!

Ik wandel een lang stuk hoog op de berg vlak naast de rand en kan links en rechts van de berg het uitzicht bewonderen, waanzinnig!!

Aan het einde van de route kan ik gelukkig weer op een camping terecht en gedoucht en wel drink ik een wijntje bij mijn Belgische overburen met een camper. Ik bespreek mijn angst dilemma, de dame van het stel is psychologe en adviseert mij om vooral plezier te maken. Dat is inderdaad natuurlijk een goed idee, laat ik vooral happy blijven! Plezier = doorgaan en geen plezier = ergens anders gaan wandelen.

Pyreneeën dal GR78

Na 6 dagen wandelen ben ik aangekomen in St. Jean Pied a Port, hier was ik 4 jaar geleden ook onderweg naar Santiago de Compostela, leuk! Ik stuur 3 kilo bepakking naar huis want mijn tas is te zwaar en vanuit hier maak ik de keuze om 2 dagen in het dal van de Pyreneeën te wandelen op de GR78. Ik moet even nadenken hoe verder…

Het landschap is glooiend met lieflijke kleine dorpjes en grote kerken. Ik overnacht in een prachtige B&B met grote serre en onderweg ontmoet ik Marko. Hij is ervaren bergwandelaar en biedt aan een dag met mij mee te lopen en nogmaals de GR10 te proberen. 

Overnachting in berghut

Een tof aanbod en zo wandelen we op dag 9 vanuit Urdos naar zijn berghut. Onderweg plukt Marko wilde paddenstoelen voor het diner. Op deze route naar zijn cabin loopt bijna niemand, zonde want het is ongelooflijk mooi, misschien wel omdat het zo verlaten is. Zijn berghut staat op een fenomenale plek, een groot stuk bergland, geen buren en een prachtig uitzicht over het dal. Ik geniet maximaal, wat voel ik mij hier thuis en wat is dit een gave ervaring.

De volgende dag lopen we naar een bevriende schaapsherder om koffie te drinken en vanuit daar vervolg ik mijn route verder alleen. Het lopen gaat namelijk wel goed, maar de angst neemt eigenlijk niet af.

De omgeving is zo mooi, ik blijf maar foto’s en filmpjes maken. Ik geniet ook van het alleen zijn en van de rust.
Onderweg kom ik een vrolijke gast tegen die ook graag alleen wandelt en in de Pyreneeën woont. Hij heeft de volledige GR10 in 32 dagen gelopen ipv 55. WOW dat kan dus ook!

Lac d’ayous

Via het hoogste punt van 1965 meter loop ik nog een stukje door naar lac d’Ayous. Het plan is om daar off-grid te gaan kamperen.

Het waait ineens enorm hard wanneer ik bij het meer aankom, mmm dan is kamperen wel iets minder relaxt vind ik.

Het is mijn geluksdag, ze hebben nog een bed vrij in de Refuge en ik kan heerlijk binnen slapen!

In de refuge reflecteer ik mijn ervaring tot nu toe. Het wandelen gaat nog steeds niet geweldig omdat mijn angst groter is dan mijn zelfvertrouwen en mijn plezier. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed, daarom besluit ik dat de volgende dag voorlopig de laatste dag in de Pyreneeën wordt en dat ik mijn reis vervolg in Spanje. Vanuit Hendaye zal ik via Camino del Norte richting Santiago de Compostela wandelen.

’s Morgensvroeg geniet ik van een geweldige zonsopkomst! Het is ijzig koud en er zijn maar een paar fotografen buiten. Het meer, de bergen, wat een fotogenieke plek en wat een fantastisch begin van de dag! 

Lac d’Ayous

Etsaut

Ik val in herhaling maar ook dit stuk van de route is weer adembenemend mooi, ik loop vele kilometers alleen en wat is dat toch een cadeautje. Het laatste stuk loop ik door het bos en mijn besluit om te stoppen voelt goed, ik kan weer stralend lachen.

Via Chemin de la Mature loop ik naar Etsaut. Het is een pad van 1.200 meter uitgehouwen in een steile rotswand die meer dan 200 meter boven de rivier uitsteekt. Ik hou er van!

In Etsaut aangekomen trakteer ik mezelf op een heerlijke lunch en kijk ik voldaan terug op mijn Pyreneeën avontuur.

Prachtige Pyreneeën tot ziens, ik kom zeker nog eens terug!

Overnachtingsplaatsen

Biriatou – Olhette – Ainhoa – Bidarray – St. Etienne – St. Jean Pied a Port – St. Just Ibarre – Cheraute – Mountain cabin – Lac d’Ayous

Zelf de GR10 lopen?

Ik ga meestal redelijk onvoorbereid op pad omdat ik me graag laat verrassen. Deze reis heb ik voor mijn doen goed voorbereid. Het is belangrijk vooral niet te veel mee te nemen maar de essentiële zaken voor bergwandelen wel mee te nemen. Voor de voorbereiding heb ik internet afgezocht, diverse blogs gelezen en het boekje The GR10 Trail van Brian Johnson 2019 (in het engels) gekocht. Dit boekje geeft veel informatie over o.a. de route, waterpunten, slaapplaatsen, winkels en restaurants en is dus superhandig, ook tijdens de wandeling.

Vind je het leuk om het vervolg van mijn wandelreis te lezen?
https://www.marianaroundtheworld.com/europa/camino-del-norte-irun-oviedo/

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie