Je bekijkt nu Zonnig Malta!

Zonnig Malta!

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:2 Reacties
Marsaxlokk

Na 8 maanden semi lockdown en volledig thuiswerken is dit weer mijn eerste trip. On the road again, wat een zalig gevoel!

Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta en de kleinste hoofdstad van Europa. Ik start mijn reis in dit mooie plaatsje.
De vele straten, trappetjes en vlaggetjes leiden naar een gezellig centrum. Ik overnacht in een oud gerestaureerde Maltese woning welke vroeger van een ridder is geweest en slaap in een kamer welke vroeger van de bediendes is geweest, klinkt wel romantischer dan het is, want het is nat en muf in mijn kamer ook al bevalt het historische verhaal mij wel. 

’s Morgens start ik op tijd om de hitte een beetje voor te zijn maar het maakt niks uit, het is gewoon ook ‘s morgens warm in Malta. Ik loop even naar de Barakka Gardens en vanuit daar is het prachtig uitzicht over de Three Cities, eigenlijk mooier dan toen ik er gister doorheen wandelde. Er is hier schaduw en een heerlijk briesje.

Malta heeft 365 kerken en kathedralen dus je kunt iedere dag een andere kerk bekijken, dat bevalt me wel. De St. John’s Kathedraal in het centrum van Valletta is een werkelijk prachtig kathedraal! Ieder stukje grond, plafond en muur is bedekt met marmer, houtsnijwerk en schilderijen. Ook vanaf het balkon in de kerk kan ik mooie foto’s nemen. 

Marsascala

Daarna pak ik mijn spullen en ga ik een vriend opzoeken die toevallig ook ik Malta verblijft. We zitten gezellig op een terras, ik ontmoet Ray uit Malta en rijden met de cabrio naar huis. Mijn haar wappert, de zon schijnt in mijn gezicht en ik voel me gelukkig. Ik word nog veel gelukkiger wanneer ik aankom in het appartement; het is een topappartement, eigen kamer, 3 terrassen en overal mogelijkheid om lekker buiten te zitten. Wat een luxe! Het is supergezellig om elkaar weer na een lange tijd te spreken en Jeroen kookt ook nog eens heerlijk, wat een verwennerij. 

Er is heel veel te doen in Malta. Een must see is Blue grotto, het is één van mijn mooiste foto’s en de hoofdfoto van mijn blog. Na het zien van Blue Grotto ben ik meteen helemaal in de Malta-mood. Ik wandel verder langs de rotsachtige kust naar Hagar Qim, het is een oude opgraving gelegen aan de zee met uitzicht op het eiland Filfla. Het tempelcomplex is 5.000 jaar oud en daarmee waarschijnlijk de oudste recht opstaande structuur ter wereld, ouder dan Stone Henge of de Egyptische piramides.

Marsaxlokk

Ik besluit langs de kust naar Marsaxlokk wandelen. Het is een prachtige route met hoge kliffen, er zijn weinig stranden, maar wel genoeg plekken om het water in te gaan. Met een flinke sprong of voor de minder fanatiekelingen via een trappetje. Af en toe zie ik een privé strandje wat er paradijselijk uitziet. Het is stoffig en warm, bijna een beetje Afrikaans warm maar het maakt me niet uit. Een petje had wel handig geweest, man man wat is mijn hoofd heet. In Marsaxlokk koop ik een hoed en het doet me denken aan Australië 🙂 Na wat leuke foto’s van dit fotogenieke plaatsje (zie foto bovenin) en een heerlijke vissoep ga ik door naar St. Peters Pool. Een plek waar je lekker kunt zwemmen en van de wat hogere rotsen af kunt springen. Ik spring van een trappetje in 1 keer in het water en vind mezelf al fanatiek genoeg haha ik hou helemaal niet van dat koude water. Eenmaal in het water is het zaaaalig!

Nog veel meer Malta

Hal Saflieni Hypogeum
Het hypogeum ligt in de kleine plaats Paola en het ligt onder een gewoon woonhuis. Deze unieke ondergrondse grot dateert van 3600-2500 jaar voor Christus. Het heeft 3 niveaus en is gebruikt als begraafplaats en waarschijnlijk ook als tempel. Een speciaal luchtsysteem regelt de temperatuur, het is de eerste keer die dag dat ik even afkoel.

Daarna staan Mdina en Mosta Dome op de planning. Mdina is een mooie kleine Citadel en behoorlijk toeristisch. De historische poort van deze vesting is eerder ook in Game of Thrones als filmlocatie gebruikt. Daarna kijk ik nog even bij een paar kerken in Rabat een leuk aangrenzend plaatsje. Er is overal vuurwerk en de kerken zijn open voor bezoek. De straatjes zijn hier smal en auto’s rijden op tempo, dit doen ze eigenlijk overal in Malta. Wandelen is echt op eigen risico! In de hitte loop ik nog eens 7 km naar Mosta Dome een uniek bouwwerk. In deze grote ronde kerk is in WOII een bom naar binnen gevallen en de bom is niet ontploft. De kerk is gezegend! Nou dat is ze zeker want om de hoek gaat de bus naar Valletta, ik heb genoeg gelopen vandaag. Malta is prachtig, maar om te wandelen moet je eigenlijk in de maanden april/mei gaan.

Vriend Ray heeft een oude woning helemaal gerestaureerd en we gaan zijn Maltese huis bekijken. Hij is een oude hippie en zijn hele huis is ook zo ingericht. Deze huizen hebben weinig ramen en hoge plafonds omdat de warmte omhoog stijgt. En zijn 2 kleine Maltese hondjes, wat een stress kippen en tegelijkertijd ook erg leuk.

Aan mijn oranje t-shirt kun je zien dat ik het Nederlands elftal op de voet volg!

Het is tijd om naar de andere twee eilanden Comino en Gozo te gaan.

Comino

Vanuit het noorden van Malta stap ik op de boot naar Comino. De boot vaart eerst naar de grotten en daarna naar het eiland. Hij vaart als een gek, hahah dat blijft toch ook wel leuk! We worden bij de Blue Lagoon afgezet en daar is het druk en toeristisch. Ik drop mijn grote backpack in een locker en loop naar een baai aan de andere kant van het eiland, het is een leuke wandeling maar wel erg kaal. Ik zit even met mijn voeten in de zee en bedenk me dan dat mijn bikini in de grote backpack in de locker zit…

Gozo

Victoria
Ik loop een rondje in het stadje Victoria en bedenk me ineens dat er voetbal is. Op een terras waar de wedstrijd wordt uitgezonden zie ik onder het genot van bier en pizza dat Nederland van Noord-Macedonië wint 3-0 gaat lekker zo, we zijn in de winning mood. Loop ’s avonds nog een rondje en de Citadel van Victoria is verlicht, ze ziet er prachtig uit. ’s Morgens start ik op tijd met het verkennen van Victoria. Wat een leuk stadje! Citadel, Basiliek, kerken, gezellig stadsplein en even een broodje eten in de Villa Rundle Gardens.

Xlendi
Ik loop met backpack vanuit Victoria naar Xlendi, dat is ongeveer 3 km. Xlendi heeft een mooie baai, kleine strandjes en het is leuk om bij de kust rond te wandelen. Ik ga even zwemmen en afkoelen. ‘s Avonds eet ik vis bij één van de restaurants met uitzicht op de baai, voortreffelijk!

Marsalforn
De taal op Malta lijkt veel op Arabisch, zo loop ik vandaag naar de mooie baai van Wied Il Ghasri, daarna vervolg ik mijn weg via het kustpad naar Marsalforn. Ik word op heel veel zoutpannen getrakteerd en na te veel foto’s kom ik rond 13 uur totaal doorweekt aan in Marsalforn, 15 km gelopen en het is 35 graden…

Bye bye Malta

In St. Pauls Bay een wat grotere badplaats ga ik even 2 dagen afkoelen, heb een hotelkamer geboekt met airco, koelkast en zwembad voor de deur. Er is een leuk centrum met veel winkeltjes en terrasjes. Ook ga ik nog bij Jeroen langs om een dag lekker te relaxen en samen voetbal te kijken, Nederland verliest… jammerrr mijn t-shirt kan weer even in de kast.

Terwijl ik in het vliegtuig zit schrijf ik grotendeels mijn blog. Ik ben helemaal in de travelmood, wat hou ik hiervan en wat heb ik een heerlijke tijd gehad! Malta is een echte aanrader!

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marald

    Super leuke blog weer Marian.. Flinke wandelingen heb je gedaan. Ziet er prachtig uit dat Malta, zeker ook interessant dat oude bouwwerk en die zoutpannen.

Geef een reactie