Hoge Tatra Slowakije

Verrassend Slowakije!

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Zádielska Dolina kloof

Voorheen was Tsjechoslowakije 1 land, maar op 1 januari 1993 viel het land uiteen in twee republieken; Tsjechië en Slowakije. Ik ben er klaar voor om weer een nieuw land te ontdekken, ik steek de grens over naar Slowakije!

Zilina stad

Mijn eerste stop is in het stadje Zilina. Na een rondje lopen door de stad, over het plein en in de kathedraal vind ik het wel heerlijk terrasweer. De Slowaakse wijn smaakt super!

Tatra gebergte

Het is een prachtige route van Zilina richting het Tatra gebergte. We overnachten in het gehucht Vavrisovo en wandelen in de bloemenvelden aan de voet van Tatra, fantastisch.

In Hoge Tatra zijn eind mei nog niet alle wandelroutes open, maar ik heb toch een leuke route gevonden! Vanuit het meer Štrbské Pleso wandelen we naar het hoger gelegen meer Popradske Pleso. Je kunt over het asfalt lopen of de route door het bos nemen. Boven aangekomen geniet ik van het prachtige uitzicht over het meer. 

Terug in de tijd in Kezmarok

De oude stad Kezmarok heeft sinds 1269 stadsrechten. Binnen de kasteelmuren van het Kezmarok Castle waan ik mij even terug in de tijd.

Daarna bewonder ik de prachtige kerken zoals de protestantse houten kerk en de gekleurde Lutherse kerk.

Dedinky

Via het binnenland rijd ik naar Dedinky, dit dorpje ligt op de grens van het Slowaaks Paradijs.

Het is een prachtige plek aan het meer waar we overnachten en je kunt er ook nog super wandelen, toplocatie!

Levoča & Marian Hill

We rijden door het bosrijke binnenland naar Levoča een gezellig stadje met stadswal en middeleeuwse straatjes.

Na het bekijken van de kerken nemen we het pelgrimspad bergop naar Mariánske Hora, in Engels: Marian Hill, toch leuk een berg met mijn naam!

De Basiliek van de Maagd Maria op Mariánske hora is één van de oudste en beroemdste bedevaartsoorden in Slowakije.

Spiš Castle

We beginnen bij Kasteel Spiš vandaag. Een mooie ruïne bovenop de rots, van buiten prachtig! Van binnen kun je weinig bekijken ivm een grote renovatie, maar het uitzicht is fenomenaal 🤩

Kosice stad bekijk ik vanuit de uitkijk toren. Ik hoor onweer en zie een flinke bui aankomen! Snel terug naar de auto en op zoek naar een camping. 

Camping in Medzev

Op de camping ontmoet ik Ton, een Nederlander die ik eerder een keer op een camping in Nederland ben tegengekomen, dat is toevallig! Even lekker Nederlands kletsen.

Wandelen in het gebied achter de camping is helemaal leuk. Door de grasvelden, het glooiende landschap en genieten van de mooie bloemen.

Zádielska Dolina kloof

Daarna door naar de Zádielska Dolina kloof, ik loop de ronde van circa 10 km maar vergis me en wandel ook nog een stukje verkeerd. Na 13 km klimmen en dalen kom ik voldaan terug bij de camper.

En wat een mooi uitzicht onderweg, dit was weer echt geweldig!

Banska Bystrica

Banska Bystrica is een stadje met één van de mooiste pleinen van Slowakije. Een plein met een stenen fontein en gekleurde gebouwen rondom. Ik parkeer en overnacht met uitzicht op de stad, mooi!

Spania Dolina

Spania Dolina is een heel oud mijnwerkersdorp. Vanaf de middeleeuwen werd er namelijk al koper gewonnen.

Ik rij eerst verkeerd en loop een stuk door het bos. Maar Google Maps is even in de war. Bij de tweede poging lukt het wel om met de auto bij het dorp te parkeren.

Voor het eerst in mijn leven zie ik een overdekte trap naar de kerk en er is een mijnwerkersmuseum.

Slowakije heeft mij enorm verrast! Ik kende voornamelijk het Tatra gebergte maar er is veel meer te ontdekken. Ik heb vooral genoten van de gezellige dorpen en de prachtige ongerepte natuur.

Na een korte tussenstop in Hongarije vervolg ik mijn reis in Servië, wil je het vervolg van mijn reis lezen? Klik even op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/republiek-servie/

Wil je graag meer foto’s en films zien? Volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie