Uvac Canyon Serbia

Republiek Servië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Kathedraal van de Heilige Sava

Na een korte stop in Hongarije steek ik de grens over naar de Republiek Servië! Ik weet weinig van Servië en ken het land vooral in oorlog, de Joegoslavische Burgeroorlog van 1991-1999. Dat is ruim 20 jaar geleden, hoogste tijd om ook dit land te ontdekken.

Subotica City Hall

Mijn eerste stop is in het stadje Subotica.
Even een Servische simkaart regelen, maar dat lukt niet want activeren is niet mogelijk op zondag. Pinnen lukt ook niet want de geld automaat is leeg… 

Gelukkig kan ik wel de prachtige City Hall bekijken.

Novi Sad Fortress

In Novi Sad kan ik alle praktische zaken regelen. Eerst ga ik heerlijk lunchen en daarna het fort aan de Donau bekijken. Het fort heeft een opvallende witte klokkentoren, enorm gangenstelsel en geweldig uitzicht over de stad en Donau!

Kerken op mooie plekken

Sremski Karlovci wordt ook wel pretty town genoemd. Een mooi stadje met veel kerken en ook veel lokale wijnhuizen. Ik drink de Sila half zoete witte wijn, chardonnay en kruidige rode desertwijn zalig!

Monastery of Krusedol heeft een grote parkeerplaats waar ik in alle rust overnacht. Het Servisch orthodoxe klooster heeft prachtige fresco’s!

En dan de Church of St Sava in Belgrado de koningin onder de kerken, een gigantisch grote imposante kerk. Kijk ook naar de hoofdfoto, naar de kleine mensen op de foto of dit filmpje.

Kastelen aan de Donau

Het Smederevo Fort is een ruïne aan de Donau. Ik parkeer in het stadje en loop naar het fort met een riante relax tuin. 

Het Golubac Fortress is een schitterend gerestaureerd kasteel en Leo mag zelfs mee naar binnen. Het fort ligt op een prachtige locatie aan het water. 

Djerdap National Park

In Djerdap National Park ga ik weer eens naar een camping. Even wat dingen regelen waaronder de was. Na een korte wandeling in het park barst er een urenlange regenbui los. Bizar hoeveel regen er kan vallen, oké de was wordt ook echt niet droog. Bij de buren heeft de tent gelekt dat is erger. Ik klets met Engelsen en Belgen en krijg pannenkoeken voor ontbijt, super gezellig! Zodra het droog is maken Leo en ik opnieuw een fijne wandeling in het park. Ik zie houtskool kachels, bijenkasten en hoor heel veel vogels.

Van alles wat

In Lepenski Vir is een archeologische site met opgravingen uit de jaren 9000 tot 6000 jaar voor Christus. In het park eromheen kun je super wandelen.

Ik rijd door naar Nis en bekijk de lugubere Skull Tower. De gouverneur gaf indertijd opdracht om een toren te maken van de schedels van gevallen rebellen. Om de dag luchtig af te sluiten ga ik lekker uit eten. Het doet mij denken aan oude tijden dat ik met mijn ouders bij ‘De Joegoslaaf’ ging eten, zalig!

Gehucht Ladovica

Ik rijd door het binnenland richting Lescovak, een fantastische route! Afgelegen dorpjes met loslopende honden en kippen, oude auto’s en mensen die me verbaasd aankijken.

Slingerend vervolg ik mijn weg door het groene glooiende landschap wat wordt onderbroken door een bruine kolkende rivier van de regen van afgelopen dagen.

Ik overnacht in de tuin van gezellige locals. Na een wandeling in het kleine dorp Ladovica en een paar leuke en bizarre foto’s zoals van een bom, word ik uitgenodigd voor een Servisch diner. Ik voel me volledig ondergedompeld in Servië! 

Voor een paar dagen verlaat ik Servië en ga ik Kosovo bekijken. Vind je het leuk om mijn blog over Kosovo te lezen? Graag nog even geduld, deze blog wordt binnenkort gepubliceerd.

Studenica Klooster

Weer terug in Servië!

Een heerlijke nacht geslapen voor de deur van het Studenica klooster. Eerst bekijk ik ‘s morgens het klooster met de oude fresco’s.

Daarna rijd ik in 2 uur naar een camping vlakbij Uzice. De route door het Studenica Reserve Park is een aanrader!

Uvac Canyon

De rit naar Uvac Canyon is ook schitterend! Wat is Servië toch prachtig. Ik rijd door de heuvels en de vallei naar Sjenica. Daar neem ik een smalle asfaltweg (1 auto breed) naar het viewpoint. Dat is nog best een stuk rijden, af en toe een boerderij en verder alleen met de natuur. Zodra de asfaltweg stopt parkeer ik de auto en wandelen we 2 km naar het viewpoint. 

FANTASTISCH!!! Wat een mooie plek! De rivier Uvac is heel groen en slingert als een slang door het landschap. Wonderlijk mooi! En gekker nog, ik ben er helemaal alleen met Leo. In de oase van rust hoor ik alleen de vogels die laag over het water vliegen en een klein bootje met toeristen. Wat een genot om hier te zijn!

Wat voel ik mij gelukkig dat ik deze mooie reis kan maken. Mijn reis vervolg ik naar Bosnië Herzegovina!
Wil je de blog over Bosnië lezen? Klik op deze link https://www.marianaroundtheworld.com/europa/culturen-mix-in-bosnie-herzegovina/

Na Bosnië Herzegovina rijd ik via Servië naar Bulgarije.

Dorpje Potpece

We overnachten nog één keer in Servië in het traditionele dorpje Potpece. Leo en ik kijken even bij de grot en hebben mooi uitzicht op het dorp. Ik eet die avond verse vis uit het beekje naast het restaurant. Wat is het leven goed!

Op naar Bulgarije

‘S morgens vroeg rijd ik richting de grens van Bulgarije. Deze grensovergang is druk maar dit had ik niet verwacht! Bijna 5 uur staan wachten in 38 graden over 3 km. Geen aanrader in het hoogseizoen, door naar Bulgarije!

Wil je meer foto’s of films zien? Volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie