Mavrovo national park

Herfst in Noord-Macedonië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Oude kerk Mavrovo

Ik heb twee doelen tijdens deze lange reis: de Balkan ontdekken en zoveel mogelijk nieuwe landen bezoeken. Dat gaat prima zo want vanuit Albanië steek ik bij Lake Ohrid de grens over naar weer een nieuw land in de Balkan, Noord-Macedonië! Het is de mooiste grensovergang van mijn reis tot nu toe. Rechts het Galicica National Park en links uitzicht op Lake Ohrid. Met maar 5 auto’s voor me duurt de grenscontrole toch nog wel een uur en kan ik er maximaal van genieten.

Bay of Bones

Eerst rij ik naar het pre-historische dorp op palen, Bay of Bones. Hier hebben vroeger mensen gewoond in paaldorpen, meer dan 3000 jaar geleden. Vanuit de hut hadden ze prachtig uitzicht op het meer!

Lake Ohrid

Daarna door naar het stadje Ohrid daar heb ik een plaats op de camping aan het meer, prachtig! Ik loop via de lange boulevard naar Ohrid en haal wat boodschappen. Het is zaterdag en gezellig druk, mensen wandelen, genieten van de herfstzon en zitten massaal op terrasjes, het lijkt NL wel.

Leo start de dag altijd met zijn ‘ochtend meditatie’ voor de camper, dat is hier DE perfecte plek. Mijn buren op de camping komen ook uit Nederland en koken heerlijk voor me, Charlotte en Leon. Wat een leuk stel! We genieten van deze mooie zonsondergang en gaan daarna ook nog een drankje doen in de club met een Macedonische zanger, topavond!

In Galicica National Park wandelen we naar de top en hebben uitzicht op de stad en het meer van Ohrid.

Mavrovo National Park

Het Mavrovo National Park ligt gelegen in het noord-westen van Noord-Macedonië. De ongerepte natuur maakt dat er zelfs enkele beren in het park leven. De autoroute gaat door een herfst gekleurd heuvellandschap met als einddoel vandaag Lake Mavrovo, daar gaan we overnachten in het ski-oord van Mavrovo.

Vanuit Trnica wil ik gaan wandelen, na advies van de locals besluit ik naar het kleine bergdorp Belicica te lopen. Als ik een langere dagtocht wil doen, moet ik vooraf een dag permit aanvragen bij de politie.

Het is een heerlijke wandeling, in het bergdorp staan minder dan 20 huizen schat ik zo. De bewoners kijken verbaasd en we zwaaien vriendelijk naar elkaar. De bomen hebben prachtige herfstkleuren en Leo kleurt goed bij de herfst. Hij poseert ook nog even op het bankje, grappig hondje toch?

We rijden door richting Debar en dat is een prachtige route door de Radika Kloof. Wil je een stukje van de kloof zien? Kijk dit filmpje!

In het Macedonisch orthodoxe Bigorski Monastery geniet ik van de serene rust en de mooie fresco’s.

Over de moeder Teresa highway en de Friendship highway rijd ik richting Skopje. Dat voelt wel vredig.
Het is ontzettend slecht weer en ik rijd per ongeluk de afrit van de Matka kloof voorbij. De kloof bezoeken met dit weer is wellicht geen goed idee dus ik rijd door naar Skopje. Er staan veel enorme standbeelden in de stad, wow! Net even buiten de stad heb ik een overnachtingsplek gevonden en verder is het vandaag gewoon te slecht weer om nog iets te ondernemen.

Stone Dolls of Kuklica

We gaan naar de Stone Dolls en die zijn prachtig! De weg door het binnenland is rustig en onderweg heb ik fantastisch uitzicht over de bergen. Dit is niet eens een national park en het is ook weer zo mooi!

Eerst ga ik een bakkie doen met spinazie pie en macadonische koffie. Zo heerlijk ik geniet hier van.
Daarna ga ik de stenen beelden bekijken, het is een bruiloft en de eerder afgewezen bruid heeft een vloek uitgesproken over het nieuwe bruidspaar en de gasten. Een bijzondere plek!

Demir Kapija

In Demir Kapija regent het flink, alle was is nog nat, wat een druilerig weer. Geen probleem natuurlijk want dit hoort ook bij het camper leven.

Ik laat Leo uit en krijg van een lieve vrouw in het dorp heel veel druiven, rode en witte. Ik geef wat aan mijn camper buren, de eerste die ik zie sinds Ohrid.

Popova Kula Winery

In hetzelfde dorp ligt de Popova Kula Winery. Het is één van de oudste wijnhuizen van voormalig Joegoslavië. Daar koop ik heerlijke rode wijn en dan gaan we onderweg naar Strumitsa om oude kloosters te bekijken.

Vodocha & Veljusa Kloosters

Tussen kleine akkers en boerendorpen, waar de kippen en geiten een beetje tussen de huizen scharrelen, staan twee prachtige eeuwenoude kloosters. Ik bezoek eerst het St. Leontius Klooster in Vodocha 5 kilometer van de stad Strumitsa. Het oudste deel is circa 1000 jaar oud en er hangen prachtige fresco’s.

Het tweede klooster bezoek ik in Veljusa een paar kilometer verder en gebouwd op een heuvel. Dat klooster wordt momenteel gerenoveerd maar ik mag toch even binnenkijken en genieten van de fresco’s en mystieke sfeer.

Bratin Dol

In Noord-Macedonië is het niet altijd eenvoudig om een overnachtingsplek te vinden maar ik vind vandaag uiteindelijk precies wat ik nodig heb op deze regendag!

Een huis waar ik gebruik mag maken van woonkamer, keuken en douche/wc geweldig!

Gezelligheid

Later arriveren Max en Floor uit Nederland. De eigenaar maakt het haardvuur aan, zij koken, we drinken een Popova Kula wijn en kletsen over van alles, super leuke lui wat een gezellige avond zo!

In de camper is het wel echt koud nu vergeleken bij het warme huis brrr.

Pelister National Park

De zon schijnt yes! Vanuit Nizhepole ga ik wandelen in Pelister National Park. Per ongeluk rij ik veel te ver door en moet een stukje off road door het water om te kunnen parkeren. Ik ontmoet verschillende groepen wandelaars die naar de berghut bij het grote meer lopen en besluit dat ook te doen, 3 uur omhoog en 2 uur omlaag, klinkt goed.

Boven wordt het steeds kouder en bij de berghut ligt zelfs een beetje sneeuw van de regen van gisteren WoW. Er staat een lunch klaar voor de andere gasten en ik word uitgenodigd mee te lunchen. Raki, salade en varken van het spit staan op het menu.

Honden moeten buiten blijven in Noord-Macedonië en dat vind ik sneu voor Leo. Na een korte lunch gaan we gauw naar beneden. Krijg nog een telefoonnummer mee mocht er onverhoopt iets gebeuren, heel tof! Alles gaat goed en ik kom weer veilig in Bratin Dol aan. Wat een geweldige dag!

En wat een geweldige reis want dit was alweer mijn laatste dag in Noord-Macedonië.

De volgende ochtend wordt ik uitgezwaaid door de vrouw des huizes en krijg appeltjes uit eigen tuin mee. Met een grote glimlach verlaat ik dit land, ik heb genoten.

Ik reis nu verder naar Griekenland, wil je het vervolg van mijn reis lezen? Een moment geduld deze blog wordt momenteel gemaakt!

Wil je graag meer foto’s zien? Volg mij dan op FB/Insta!

Geef een reactie