Bunker Lake Ohrid

Op avontuur in Albanië

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Himare Beach

Albanië behoort tot de top 5 van armste landen in Europa. Net over de grens met Montenegro is dat direct te merken. Mensen bedelen om geld, de huizen zien er minder mooi afgewerkt uit, er ligt afval op straat, ik zie vooral armoede. Maar het is ook DE nieuwe reisbestemming vanwege de wonderschone stranden, indrukwekkende historische steden en prachtige natuur. Ik ben benieuwd en ga op avontuur in Albanië!

Rozafa Castle

De eerste camping is net over de grens in de stad Shkodër en ik ga vandaag het Rozafa Castle bekijken (bekend van het TV programma ‘wie is de mol’). Het is 8 km wandelen heen & terug en het grootste deel wandel ik over de autoweg net zoals de Albanezen doen. 

Op de camping krijg ik wat tips over Albanië van m’n Duitse buren en een lekkere spinazie-pie van de camping eigenaar. Wat leuk, hier voel ik me welkom!

Bergdorp Kruje

Autorijden in Albanië is toch wel even iets anders dan in de goed georganiseerde Europese landen waar ik hiervoor was. Het eerste deel van de weg is oké, maar zodra ik afsla richting Kruje wordt het next level. Wie heeft er voorrang en wie neemt er voorrang? Soms is de weg ineens even te smal voor 2 auto’s en dan die enorme gaten in de weg. Het is heel actief en alert rijden zeg maar en zeker vandaag want het regent flink en ik ga ook nog de bergen in… 

Op de camping in Kruje aangekomen regent het nog steeds. Leo en ik lopen naar het mooie kasteel van Kruje en via de oude bazaar weer terg naar de camping. We zijn doorweekt! Ik krijg op de camping een borrel van de buren aangeboden en laat m’n spullen even een beetje opdrogen, inmiddels is de camping een grote modderpoel geworden.

Divjaka-Karavasta National Park

We rijden een flink stuk naar het zuiden voor beter weer en bezoeken Divjaka-Karavasta National Park. Een park met wetlands, bos en strand. Het is zalig om in de natuur te zijn en het is perfect wandelweer.

Vanaf het national park is de weg lokaal en smal, er is 1 weg en daar gebeurt alles; mensen lopen, zitten en rijden met kruiwagens, er rijden oude brommertjes met nog oudere bestuurders, auto’s, zwerfhonden, vrachtwagens en touringcars, alles. We rijden naar de Albanica Winery want daar kunnen we gratis overnachten in ruil voor een diner, top deal. Het terras kijkt uit over de wijngaard en ik geniet van een mooie zonsondergang.

Apollonia ruïnes

De volgende dag rijd ik naar de Apollonia ruïnes, een oude archeologische opgraving uit de Romeinse tijd. De stad was vernoemd naar de god Apollo en had circa 60.000 inwoners. Het naast gelegen klooster is ook prachtig en tussen de ruïnes staan hele grote olijfbomen.

Llogara National Park

Via de badplaats Vlorë rijd ik verder naar het zuiden. Langs de lange boulevard met palmbomen, zee, strand en veel terrasjes, het ziet er heerlijk uit.

In Llogara National Park wandelen we de Ceaser Trail naar het uitzichtpunt, ik maak een paar leuke foto’s van het prachtige uitzicht en dan ineens heeeel veel regen! We komen doorweekt bij de auto aan.

Even omkleden en dan een prachtige rit door het park, de bergen en langs de kust. Ik rijd door kleine dorpjes waar de huizen tegen de helling zijn opgebouwd, de straatjes zijn heel smal en ik rijd vlak langs de voordeur van de huizen. Het is zo anders dan de landen die ik eerder met de camper bezocht. 

Himare Beach

We overnachten bij de kust in het kleine dorpje Himare. Kan ook gratis bij het strand staan maar kies voor de camping, volgens mij kunnen ze het geld hier goed gebruiken. ‘S avonds eet ik bij het camping-restaurant en bestel kip, krijg 3 stukken kip waarvan 1 stuk toch varkensvlees is? Met een glimlach geef ik het aan Leo.

Naast alle schoonheid in dit land ligt er ook veel rotzooi langs de weg, op straat en op het strand. Bij bovenstaande strandtent lijkt het alsof ze ineens zijn vertrokken en alles hebben achtergelaten. Maar 500 meter verderop maak ik een selfie met weer een prachtig strand op de achtergrond, de contrasten van Albanië!

Butrint National Park

Nog iets zuidelijker in Butrint National Park bekijken we een unieke opgraving gelegen aan de zoutwater lagune, het Meer van Butrint. Er zijn hier Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse overblijfselen te bezichtigen. Leo mag weer gewoon mee en we wandelen heerlijk rond. De ruïne van het theater is echt super groot, hier konden circa 1500 mensen plaats nemen. Sommige delen van de ruïnes staan mooi onder water. 

Blue Eye

Syri i Kalter, Blue Eye, is een bijzonder natuurgebied met een zoetwaterbron van meer dan 50 meter diep waar onder hoge druk water omhoog borrelt. Het is een echt toeristische attractie en veel mensen willen even in de Blue Eye zwemmen. 

Gjirokaster

We overnachten op de camping net buiten Gjirokaster. Na een heerlijke koffie van mijn Nederlandse buurman Pierre staat vandaag één van de oudste steden van Albanië op de planning, Gjirokaster!

Via de oude smalle straten lopen naar de bazaar met allerlei souvenirs en kleden (kelims), het ziet er kleurrijk uit. Daarna lopen we omhoog naar het kasteel met prachtig uitzicht over de stad! 

Permet

Vlakbij Permet zijn natuurlijke thermal baths met een temperatuur van circa 20 graden. Je kunt er ook wandelen dus een prima plek om (off-grid) te camperen.

Na een zeer rustige nacht onder de heldere sterrenhemel en een fantastische zonsopkomst over de bergen kan ik zeggen: wat een fantastische plek om te zijn!

Leo en ik gaan ons ochtend rondje lopen en ik neem voor de zekerheid een halve liter water mee misschien zie ik een leuke route om te wandelen. Nou zeker! We lopen achter 2 Duitse meiden aan en het totale rondje blijkt 5 uur te zijn, oei dat is me te ver met maar 0,5 liter water. We wandelen mee naar het volgende uitzichtpunt en dat is het uitzicht op de kloof, het is weer verbluffend mooi!

Daarna ga ik heerlijk badderen in het warme water van het ‘thermal bath’ en Leo ligt gezellig naast me terwijl ik in de zon zit op te drogen. Wat een toplocatie!

Terug in de tijd

Vanuit Permet rijden we in de richting van Lake Ohrid bij de grens met Noord-Macedonië. In de bergen zijn er minder tankstations en ik heb nu echt diesel nodig. Ik rij eerst naar het dorpje Leskovik om te tanken, dat lukt heel fijn!

Bij een kleine kruidenier daar koop ik wat groente en fruit en dat wordt afgewogen met gewichtjes, wat geweldig even terug in de tijd!

In de bergen

De weg naar Korcë is slecht en het uitzicht fantastisch! Er is bijna geen auto op de weg dus weinig stress en tijd genoeg om tussen de gaten door te slingeren. 

In Mollas overnachten we op de camping naast een restaurant waar ik de lekkerste forel ooit eet. In de nacht vriest het, de voorruit en het dakluik zijn bevroren. Dan is het wel fris in de camper! 

Lake Ohrid

Bij Lake Ohrid is het zalig weer! De grens met Noord-Macedonië is zo dichtbij dat ik er even met Leo heen wandel.

Langs het meer en de weg naar Pogradec zijn nog altijd bunkers aanwezig. Sommige zijn mooi geschilderd, zoals het lieveheersbeestje op de hoofdfoto van de blog.

Ik koop twee Albanese kelims en dan is het tijd om dit mooie land te verlaten. Albanië bedankt voor de gastvrijheid, ik vond het een geweldig avontuur!

Wil je het vervolg van mijn reis lezen? Klik op deze link, mijn blog over Noord-Macedonië: https://www.marianaroundtheworld.com/geen-categorie/herfst-in-noord-macedonie/

Vind je het leuk om meer foto’s te zien? Volg mij dan op FB/Insta!

Geef een reactie