Beach Turkije

Winter in West-Turkije II

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Leo en z’n turkse vriend (straathond)

Inmiddels zijn we al 3 weken in Turkije en we vermaken ons uitstekend! Vanaf de oude stad Troy ben ik via de kust naar het 18 km strand van Patara gereden. Ik vind Turkije een prachtig land! We rijden nu door richting het oosten waar ik de boot naar Cyprus neem.

Wat minder prachtig is het aantal straathonden in Turkije, het zijn er enorm veel… Waar Leo in het begin regelmatig een vechtpartijtje had, is hij nu (en ik ook) steeds relaxter met de lokale honden. Soms komen ze gezellig samen een koekje vragen.

Kaleüçağız

De mooiste camperplek van Turkije tot nu toe, super stil, mooi uitzicht en helemaal alleen. Leo en ik lopen naar de haven, de tombes en een stuk over de Lycian Way, de route loopt over de tombes heen dat is toch bizar? 

En wat een prachtig uitzicht in de baai, waanzinnig! Kijk even dit filmpje!

De volgende dag heb ik een gezellige lunch met Simon & Lorraine die ik eerder heb ontmoet. Rondom tevreden over de afgelopen dagen rijd ik door naar het oosten en geniet van de lange slingerende kustweg tussen Demre en Kumluca.

Mavikent Beach

Onderweg doe ik even boodschappen bij de supermarkt en een Turkse man klopt op m’n raam om een praatje te maken in het Nederlands. Hij vertelt trots dat hij in Nederland heeft gewoond. Ook ‘Duitse’ Turken kletsen spontaan met me, gezellig hoor!

Bij het strand van Mavikent zie ik campers staan en besluit erbij te gaan staan, een leuke plek voor overnachting.

Eternal Flames Chimaera

De eeuwig brandende vuren van Chimaera zouden al langer dan 2.000 jaar permanent branden! Het vuur blijft branden door gasopeningen in Mount Chimaera of zoals blijkt uit oude bronnen dat het vuur alles te maken heeft met de mythe van het monster Chimera…
Leo vind het vuur niet leuk, hij kijkt angstig en ik voel me schuldig over deze foto!

Daarna gaan we lekker chillen in Cirali. Daar is een prachtig strand waar zeeschildpadden ieder jaar eieren leggen. Maar niet in deze periode van het jaar dus Leo en ik lopen via het strand naar de opgraving Olympus. Een prachtige opgraving met de bergen op de achtergrond!

Antalya stad

Antalya is een bekende badplaats en leuke relaxte stad. Ik rijd dwars door de stad op zaterdagochtend, het lijkt de binnenstad van Amsterdam wel zo druk! Zonder iemand te raken, arriveer ik op de parkeerplaats en ga direct lopend de stad weer in.

Ik bekijk o.a. de waterval, de oude haven, gezellige winkelstraten, de moskeeën die boven de stad uit steken en het Atatürk monument. Na het kopen van een nieuwe handtas en een koffie met een overheerlijk taartje ben ik rondom gelukkig.

Köprülü Canyon

Ik rijd een stukje het binnenland in naar de Köprülü Canyon.

Een mooie route die eindigt bij een smalle brug, 2,20 meter breed. We lopen over deze brug en via een trap naar de rivier die door de kloof stroomt.

Ik besluit de brug niet met de auto over te steken en door te rijden naar de Tazi canyon.

Tazi Canyon

Een lange weg met veel haarspeldbochten brengt me naar de parkeerplaats van Tazi Canyon, vanaf daar lopen we nog 2 km door het bos.

En dan ineens dit uitzicht, wow! Ik kijk in een enorm diep ravijn en houd Leo aan de riem vast. We gaan samen op een grote steen zitten en genieten van deze adembenemend mooie plek.

Ruïnes van Side

Side is een toeristische badplaats aan de Turkse Riviera. Ik bekijk de opgravingen in het oude Side, de toegangspoort, de Apollon Tempel en drink een koffie bij het haventje. Er zijn zelfs winter-toeristen in de stad, ze zijn met het vliegtuig gekomen en verbazen zich over mijn (duizenden kilometers) lange reis.

Gazipaşa

Leo geniet van de zonsondergang in Gazipaşa en we wandelen samen over het lange strand.

De volgende dag lopen we naar de heuvel waar de bananenplantages tegen de helling op zijn gebouwd. We hebben fantastisch uitzicht en het is een heerlijke wandeling. Terwijl ik geniet van de hoge bananenbomen met bloemen en groene bananen vraag ik me ineens af, zijn hier ook grote ‘bananen’-spinnen…?

Cyprus!

Inmiddels ben ik aangekomen in het stadje Tasucu. Wanneer ik een bootticket ga reserveren blijkt dat ik dezelfde avond nog met de boot mee kan. Perfect, op naar Cyprus!

Mocht je het leuk vinden om mijn blog te lezen, klik dan op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/geen-categorie/camperreis-noord-cyprus/

Tarsus

Na twee weken Cyprus en twee wiebelige boottochten ben ik weer veilig terug in Turkije! Ik ga het binnenland in en in Tarsus regel ik alle voorbereidende zaken.

Het belangrijkste is een extra gasfles regelen voor de verwarming, want het vriest in het binnenland. Even lijkt het een onmogelijke taak met een 5 kg fles, maar na 1,5 uur heb ik godzijdank een fles met een passende aansluiting gevonden.

Leo speelt ondertussen een potje schaak.

Binnenland

  • Bolacali & Varda Bridge

In Bolacali vind ik een mooi plekje voor de camper, afgelegen en midden in de natuur. Ik heb waanzinnig uitzicht op de vallei en zie een mooie zonsondergang. We staan hier helemaal alleen… nou ja op een paar geiten na. Hou je van geiten? Kijk even dit geiten-filmpje!

De Varda Bridge uit de James Bond Film Skyfall is hier vlakbij en we wandelen er even heen. Het is een gigantische brug bestemd voor de trein, we mogen er helaas niet overheen lopen.

  • Kapikaya Canyon

De Kapikaya Canyon is een kloof waar we kunnen wandelen en het is vanaf hier maar 10 km rijden. Top daar gaan we heen! Ik voel me klein tussen de hoge rotsen en geniet van de prachtige omgeving!

Ik drink een Turkse koffie en kijk ik hoe deze vrouw gözleme maakt, een lokale pannenkoek met spinazie en kaas.

Taurus Gebergte

Nog verder in het binnenland ligt dit afgelegen gebied in het Taurus Gebergte, vlakbij het plaatsje Ozyurt gaan we overnachten. Op 1.800 meter hoogte, kale bergen met wat struiken en soms een dun laagje sneeuw. Ik vind het geweldig!

En dan Cappadocië! Een prachtig natuurgebied met o.a. ondergrondse steden en veel tufsteenkegels. Wil je mijn blog lezen? Klik even op deze link!
https://www.marianaroundtheworld.com/europa/cappadocie-turkije/

Turkse meren

Ik ben nog aan het nagenieten van alle schoonheid in Cappadocië en rijd via Tuz Lake naar het noorden. Het zoutmeer is ontzettend groot en op dit moment ondiep. Het zout kleurt een beetje roze prachtig!

Bij Gölcük Nature Park maak ik een van mijn laatste stops. We wandelen in het bos en rondom het mooie meer, het doet me denken aan Scandinavië.

Bye Bye Turkije

Helaas ga ik Turkije verlaten omdat het in de winter in de overige delen van Turkije te koud is op dit moment (met mijn camper). Ik kijk terug op een geweldige reis en heb genoten van de veelzijdigheid van dit mooie land. Maar ik treur niet, ik ga zeker weer terug. Turkije bedankt en tot gauw!

Wil je meer foto’s en films zien? Volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie