Je bekijkt nu Camperreis Noord-Cyprus

Camperreis Noord-Cyprus

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Kyrenia stad

Cyprus is een republiek op een eiland in het oosten van de Middellandse zee en het ligt op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika. Cyprus ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Turkije en 100 km ten westen van Syrië. Vanuit Tasucu in Turkije neem ik de nachtboot naar Cyprus!

Boottocht

Mijn god wat een heftige boottocht! Na 5 uur wachten kan ik rond middernacht aan boord. De vrachtwagens gaan achteruit de boot op, wat ik dan nog niet weet is dat ik de volgende morgen achteruit via de helling de boot af moet rijden…

Op de boot kunnen Leo en ík in de auto slapen, ondanks het schudden van de boot en gekke dromen over overboord vallen met de camper word ik best uitgerust wakker.

Het duurt uren voordat we aan wal kunnen gaan, paspoort controle voertuigdocumenten, verzekering en documenten voor de hond. Ik sta met de camper vooraan op de boot en de wachtende vrachtwagenchauffeurs kijken toe hoe ik achteruit de helling neem…

Geschiedenis 1974

Na een Griekse staatsgreep op 15 juli 1974 valt een paar dagen later op 20 juli 1974 het Turkse leger Cyprus binnen. De overmacht van de Turken op de Grieks-Cyprioten is groot.

Er volgt een lange reeks van gruwelijkheden van beide zijden. Medio augustus wordt het staakt het vuren effectief van kracht.

Het Turkse leger trekt zich terug achter de green line, de grens die midden over het eiland loopt. Cyprus is sindsdien verdeeld in een Grieks en Turks deel.

Change of plans

In Zuid-Cyprus ben ik niet welkom in verband met de hond. Dat verrast mij enorm, maar bij de grens in Nicosia zijn er nog altijd veel onduidelijke regels door de oorlog tussen het Griekse en Turkse deel.

Ik keer om en ons verblijf is dus alleen in Noord-Cyprus.
Hoe kun je deze hond nu weigeren? 🙂

Karavostasi camping

In het westen van Noord-Cyprus ontmoet ik Oleg en z’n zoon op de camping, twee creatieve en gezellige mannen. We wandelen in de buurt en Oleg kookt vegetarisch, heerlijk! 

Na twee dagen vervolg ik mijn reis. Onderweg lunch ik met uitzicht op dit prachtige meer bij Myrtou en zie een mooie kleine kameleon heel cool voorbij lopen. Leo en ik wandelen ook nog de lange Coastal Walkway heen en terug, prachtig langs de zee!

Kyrenia

In het St Hilarion Castle mag Leo niet mee naar binnen dus we bekijken het kasteel aan de buitenkant. We lopen in de buurt ruim een uur door de natuur, heerlijk zonder auto’s en zonder asfalt, super! 

We rijden verder en parkeren vlakbij het fort in Kyrenia want daar kunnen we overnachten. Kyrenia is een gezellig stadje! Ik bekijk de oude haven en eet tapas bij het naastgelegen visrestaurant aan het water.

Bellapais Monastery

Wow de moskee is heel goed te horen en de schoonmaak auto’s ook die door de stad gaan. Vroeg wakker dus maar wat een heerlijk begin van de dag. Leo kan lekker los rennen bij het kasteel en daarna 09:00 koffie in de zon op het terras.

Op naar Bellapais Monastery, een mooi klooster uit de 13e eeuw met een nog mooier uitzicht!

Leo en ik lopen een leuk rondje in de bergen met weer fantastisch uitzicht, ook zie ik het klooster van bovenaf. Helaas moeten we omkeren want op veel plekken staan deze borden ‘verboden toegang’ ivm de grens tussen noord en zuid.

Noordkust

Aan de noordkust vind ik een droomplek, de hoofdfoto van deze blog. We wandelen langs de zee en ik blijf foto’s maken. Er rijden wat ‘gekke’ auto’s voorbij dus zodra het donker wordt verzet ik de auto toch even naar een plek naast een restaurant, dat voelt veiliger. En dan volle maan, weer een mooie foto!

Het landschap is glooiend en lijkt enigszins op Engeland. In Dipkarpaz parkeren we bij het strand voor de nacht. Wat een topplek weer! Je kunt er uren wandelen met uitzicht op zee, een oude kerk ruïne bekijken en ook nog super lekker eten bij het naastgelegen restaurant. Leo heeft een groot bot gevonden voor diner!

Kantara Castle

We gaan naar Kantara castle! Het is een fantastisch mooie bergweg met uitzicht over heel Cyprus lijkt wel.

Het kasteel is een ruïne en Leo lijkt het nog leuker te vinden dan ik. Hahah hij rent naar boven en gaat overal even kijken, heel leuk zo samen ruïnes bekijken! Het uitzicht is onwijs gaaf, zo wijds, de kust, de bergen, de wegen en het binnenland. 

Karpaz Peninsula 

Cape Road

Karpaz Peninsula is helemaal in het oosten en herkenbaar door de wilde ezels die je direct komen begroeten. Te grappig ik stop even voor een foto naar Leo moet niks van ze weten, grommen en blaffen.

We rijden over de prachtige Cape Road naar de kaap. Vlakbij hebben we een geweldige camperplaats met uitzicht op de kaap.

Naast ezels zijn er ook veel honden en schapen op Karpaz Peninsula. Met deze mooie witte hond speelt Leo twee dagen, hij komt ons zelfs ‘s morgens om 6:00 wakker maken om te spelen oeff…
De schapen lopen in een kudde achter ons aan. Wanneer ik omdraai voor een foto stoppen ze abrupt, grappige dieren op Cyprus!

Golden Beach

Golden Beach is een langgerekt zandstrand met kristal helder water.

Ook hier overnachten we een nacht, wat een schitterende plek!

Famagusta

Vlakbij Famagusta ligt Salamis Ancient City en Leo mag mee ruïnes kijken, dat is geweldig! Kort samengevat: mooie ruïnes, een prachtig gebied erom heen om te wandelen en een barretje met heerlijke koffie.

In Famagusta kun je prima voor een nacht parkeren bij de haven. Zodra het droog wordt ga ik meteen op pad! De mooie goed bewaarde stadsmuren van Famagusta van circa 3 kilometer zijn prachtig. We klimmen op een toren en hebben goed uitzicht over old Town en de moskee. De grote Lala Mustafa Pasha Moskee was oorspronkelijk een kerk maar wordt al sinds de 16e eeuw als moskee gebruikt.

Noodweer

Om 3 uur word ik wakker van het slechte weer. Wow de palmbomen zwiepen heen en weer en de golven zijn hoog. Leo is niet lekker en we gaan er ‘s nachts 3 x uit om te wandelen in de regen oef we zijn allebei zeiknat en het is een mega bende in de camper.

Wanneer ik Famagusta verlaat zijn sommige wegen zelfs overstroomd, wat een noodweer ineens.

In Kyrenia regel ik een plekje op de boot voor de terugreis naar Turkije en ga daarna lunchen met Anja & Christine die ik eerder heb ontmoet, super gezellig! 

Terugreis

Wachtend in de haven kijk ik naar de meters hoge golven die over de kademuren heenkomen en ik gun mezelf een veilige overtocht.

In Tasucu aangekomen schijnt de zon en is het windstil. Ben heel blij dat ik weer veilig in Turkije ben aangekomen.

Ik kijk terug op een fantastische tijd in Cyprus; heb hele leuke mensen ontmoet, genoten van het zalige weer en het mooiste deel van Cyprus: Karpaz! De overtocht met de boot is spectaculair, ik adviseer om met een ander vervoersmiddel te gaan hahah. Bye Bye mooi Cyprus ik heb genoten!

Wil je het vervolg lezen van mijn reis naar Cappadocië? Klik op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/cappadocie-turkije/

Vind je het leuk om meer foto’s te zien? Volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie