Pamukkale lime terraces

Winter in West-Turkije I

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Hiërapolis toegangspoort

In Griekenland vlakbij het plaatsje Kipoi, steek ik de grens over naar Turkije. Eerst passeer ik de Griekse grens daarna volg ik een weg van ruim 1 km door streng beveiligd niemandsland en dan kom ik aan bij de Turkse grens. Bij de grens krijg ik een korte controle, geen vragen met betrekking tot de hond en we zijn klaar, top! Wow wat gaaf om hier te zijn en wat een bizar eind heb ik al gereden. Turkije ik heb er zin in!

Na de grenscontrole rijd ik naar Troy, het is een flink stuk rijden en onderweg tank ik heel goedkoop. De diesel is maar liefst 50% goedkoper dan in Griekenland geweldig!

Troy

Trojaanse paard, waarheid of mythe?

In de 12e of 13e eeuw v. Chr. wordt na een langslepende oorlog via een list met het Trojaanse paard de oorlog gewonnen. In 2004 is er een film gemaakt over deze oorlog en dit gigantische houten filmpaard staat bij de ingang van de oude stad Troy.

Het hele dorp staat in het teken van deze geschiedenis en overal zie je Trojaanse schilderingen. Troy is vaak verwoest en wel 9 keer herbouwd na (natuur) geweld.

Tijdens mijn bezoek aan Troy voelt het verhaal meer als een mythe, maar ik blijf het een fantastisch verhaal vinden.

Ruïnes van Pergamon

‘S morgens word ik op tijd wakker door 2 moskeeën. Ze beginnen na elkaar en zingen dan door elkaar heen, dit voor mij niet alledaagse geluid geeft me het gevoel van reizen!

Vandaag gaan we naar de Ruïnes van Pergamon. Met de gondel gaan we omhoog, Leo kan gezellig mee. Het is een mooie opgraving boven op de berg met prachtig uitzicht. Vanaf het theater kijk ik aan de ene kant uit op de stad en de andere kant op de bergen, waanzinnig!

Efeze

Efeze is een hele grote opgraving en gebouwd rond 1100 voor Christus. Het voelt meer als een stad om door heen te lopen en ik waan me in de oude tijden. Wat een prachtig gerestaureerde gebouwen, een fascinerende stad om rond te wandelen.

Pamukkale

In Pamukkale ga ik de kalkterassen bekijken, superleuk want deze bestemming staat al heel lang op mijn wensenlijst!

Kalkterassen van Pamukkale

Na een koude start op de camping in Pamukkale gaan we de entree van het park binnen via het dorp. Daar moet je na een paar 100 meter je schoenen uit doen en verder op blote voeten omhoog lopen. Er zijn ook 2 andere entrees maar dan kun je niet direct op de kalkafzetting lopen. Leo en ik lopen samen over de kalkafzetting en door het stromende water naar de terrassen, wat gaaf dit! 

Het is een beetje mistig en de kalk lijkt op ijs en sneeuw, zo voelt het ook want het water is hier steenkoud! Later wordt het water warmer en kun je lekker chillen met je voeten in het warmwaterbad. Ik glij helaas uit, heb een flink bloedende teen en besluit zo snel mogelijk uit het water te gaan.

Ruïnes van Hiërapolis

Hiërapolis is een opgraving naast de kalkterassen van Pamukkale. Het oude theater, de toegangspoort en de overige opgravingen zijn over een groot stuk land verdeeld. Perfect zo kunnen Leo en ik lekker wat kilometers wandelen. 

In het warme water in het Cleopatra bad kun je zelfs baden tussen de ruïnes! 

Dalyan

Dalyan is een klein stadje wat in de zomer uitgroeit tot een toeristische badplaats. Het ligt in de delta van de Kalibis rivier met een prachtig natuurgebied eromheen. 

Aan de overkant van de rivier zie ik de oude rock tombes of Kaunos. Indrukwekkend grote tombes uitgehouwen in de kliffen, een unieke en prachtige plek aan de rivier.

Met een bootje vaar ik naar de overkant van de rivier. In dit gebied mag niet gebouwd worden, er staan alleen nog 2 oude boerderijen. We wandelen naar het grote meer en daar zijn heel veel vogels. Het meer, de vogels, het moeras en de bergen op de achtergrond ik ervaar totale rust, fantastisch! 

De volgende dag ga ik naar de lokale markt, de Turkse pazar. Een tas vol groente en fruit voor €2,50. Ik koop ook een paar sneakers en mag direct wat mee ontbijten, een lekker Turks broodje ei! 

Sunset Kabak

In Kabak stopt de weg, een dead end… Het is een klein hippie dorp waar momenteel nauwelijks mensen zijn. Ik sta vrij geparkeerd op een hoger gelegen parkeerplaats en kijk uit op het dorp en de baai. Helemaal alleen geniet ik van deze prachtige sunset! (En met Leo natuurlijk :-))

Lycian Way in Kabak

The Lycian Way is een langeafstandswandeling in het zuiden van Turkije. Kabak ligt niet alleen afgelegen, maar het ligt ook aan de Lycian Way en daarom ben ik hier.

The Lycian Way is fantastisch! ‘S morgens wandelen we naar het uitzichtpunt links van de baai, erg veel rotsen en glad van de regen. ‘S middags lopen we rechts van de baai. Een makkelijke route en minder spectaculair. Helemaal blij komen Leo en ik terug.

Saklikent Gorge & Ruïnes van Xanthos

De Saklikent Kloof is circa 300 meter diep en ruim 15 km lang. Helaas is de kloof op dit moment overstroomd door de enorme regenval van de afgelopen dagen. Jammer dan kunnen we niet in deze mooie kloof wandelen.

Geen probleem dan rijd ik door naar de Ruïnes van Xanthos, waar ik me opnieuw in oude tijden onderdompel. Leo rent rond tussen de ruïnes en speelt met de straathonden. Strak naast deze opgraving is een enorm kassengebied gebouwd, bizar!

Patara Sanddunes

In Patara aangekomen krijg ik direct heerlijke Turkse mezze aangeboden van Mert hij woont hier en spreekt Duits, een warm welkom. Patara heeft 18 kilometer strand en duinen langs de Middellandse zee. Een prachtig natuur gebied waar we ons suf wandelen haha dit is geweldig. Op het strand komen we maar 4 andere mensen tegen. We lopen ook een deel van de Lycian Way, een prachtig stukje Turkije.

Vanuit Patara reis ik door langs de zuid kust van Turkije en ga ik zelfs met de boot naar Cyprus! Wil je het vervolg van mijn reis lezen? Klik even op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/vervolg-west-turkije/

Vind je het leuk om meer foto’s en films te zien? Volg mij dan op FB of Insta!

Geef een reactie