Orheiul Vechi Monastery Moldova

Puur Moldavië 

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Nog volop in actie in Moldavië, de Lada!

Mijn laatste nieuwe land in de Balkan-reis, Moldavië! Het ligt tussen Roemenië en Oekraïne en is het armste land in Europa. Honderduizenden vluchtelingen uit Oekraïne hebben zij tijdens de oorlog al opgevangen. Zo schrijft RTL Nieuws; “ze geven alles, ook als ze dan zelf niets overhouden”. Ik kijk er naar uit om dit bijzondere volk te ontmoeten. 

Mijn eerste geplande stop is het plaatsje Costesti. Het dorpje ligt aan het meer en ziet er mooi uit, maar er blijkt toch geen camping te zijn jammer. Okee ik moet er rekening mee houden dat de kampeer-apps hier niet helemaal up to date zijn. Op zoek naar een andere plek om te overnachten!

Balti

Ik stop in Balti bij de parkeerplaats van het zwembad, hier kan ik overnachten. Heb gelijk aanspraak met iemand en loop even mee naar ‘t centrum. Op de terugweg ben ik in het donker de weg kwijt, haha wat een onhandige actie. Ik heb m’n nieuwe simkaart nog niet in m’n telefoon, dus geen navigatie. Ach ik stop even bij een restaurant voor een lokaal wijntje met een lekker kaasplankje en WiFi. 

‘S morgens is er serene rust bij deze mooie kerk en geniet ik van een koffie met croissant in de stad, wat een heerlijk begin van de dag! 

Balanesti

Ook de volgende camping in de buurt van Balanesti mislukt, het is een 4×4 weg om er te komen, net te gek voor mijn auto. De omgeving is prachtig om te wandelen, wat een mooi uitgestrekt landschap! Kijk even dit filmpje.

Slecht wegdek

Het rijden is een verhaal apart in Moldavië. De hobbelige asfaltwegen zijn zo slecht dat ik vaak niet harder rijd dan 60 km per uur. Ook is er meestal een stuk onverhard tussendoor. OMG wat een grote stofbende!

Parkeren bij locals, Barboieni

Inmiddels ben ik wel dringend op zoek naar water. Veel locals halen jerrycans water in het dorp uit de put, maar ik zoek nog even door voor een aansluiting met een kraan. 

Ik vind een parkeerplaats bij locals in het gehucht Barboieni helemaal in het westen tegen de grens van Roemenië. Hier kan ik overnachten en water tanken, super! Ik krijg direct zelf gekweekte tomaten, paprika’s en watermeloen. We kletsen via Google translate en de kinderen spelen met Leo. Wat zijn deze mensen onwijs aardig! 

Manastirea Curchi

Ik zeg de lieve locals gedag en vertrek op tijd naar Manastirea Curchi een schitterend klooster in het plaatsje Curchi. Na mijn klooster-moeheid in Roemenië heb ik nu toch wel weer interesse in nieuwe kloosters!

Orheiul Vechi Monasteries

Na een half uurtje rijden zijn we bij Orheiul Vechi archeological site. De auto parkeer ik in het dal en we lopen de bergkam op naar de kloosters. Een unieke locatie!

Cave Monastery met vele kaarsen en prachtig uitzicht over het dal, het grote stenen kruis op de top en we wandelen ook nog even naar de naast gelegen kerk. Wat is het warm oef, Leo zoekt een beetje schaduw achter het stenen kruis. 

Kamperen

Aan de overkant van de vallei is een camping met Idyllisch uitzicht en totale rust volgens de kampeer-app. De werkelijkheid is net ff anders: een rockfestival in het dal, gillende kinderen bij het zwembad en gedoe met twee andere honden… Net een gewone camping 🙂

De 2e dag is iedereen vertrokken en is het wel idyllisch. Ineens arriveren Jacky & Mark uit de UK met de legertruck en de 4 hondjes, leuk! Ik blijf nog een dag en geniet volop. ‘S morgens stilte en een klein briesje, wat een geweldige plek! Maar het is tijd om door te gaan, ik zeg Jacky en Mark gedag en we rijden naar de Tipova Klooster grot. 

Kloosters Tipova en Saharna

Er is een wandelpad aangelegd tussen de verschillende kloosters in de buurt. Ik parkeer in Tipova en geniet van een afwisselende hike met klimmen en dalen naar de oude Tipova klooster grot, wat een uitzicht op de rivier!

In Saharna iets verderop is een groot kloostercomplex in de bossen en bovenop de berg kun je in de kleine kapel een voetafdruk van Maria bekijken.

Cricova Winery

Even wat anders, Cricova is een groot en bekend wijnhuis. Geen enkele vorm van armoede te bekennen hier.

Ik ga zeer smakelijk uit eten en kan m’n eigen proeverij doen met wit, rose en rood, Leo ligt te slapen onder de tafel. Wat een zalige avond zo, ik ben rondom tevreden! 

Chisinau

Chisinau is de hoofdstad van Moldavië! Een normale stad met alle bekende westerse winkels, maar er zijn nauwelijks toeristen te bekennen.

Ik ga op zoek naar plekken waar mensen relaxen. Midden in de stad ligt Lake Valia Moriloras, het meer heeft zelfs een zandstrand! We wandelen in Valea Morilor Park en beklimmen de grote hoge trap met de fonteinen.

In het Stephen the Great Central Park drink ik koffie bij Bonjour Café haha het is hier net Parijs. Via de The Triumphal Arch en de Nativity Metropolitan Cathedral lopen we weer terug naar de camper, een relaxte stad!

Wat een bijzonder land! De locals vinden het super leuk dat ik, helemaal vanuit Nederland, Moldavië kom bezoeken. Ik heb overal aanspraak, we praten met handen en voeten en in gebrekkig Engels. De prijzen zijn laag in Moldavië; diesel minder dan €1.10, boodschappen 50% goedkoper, simkaart €2,50 voor 40GB en overal dekking!

Milestii Mici Winery

De Milestii Mici Winery heeft de grootste wijnkelder van de wereld.

Ook hier ga ik de verschillende wijnen proeven. Ik kan weer overnachten op de parkeerplaats, super handig met de camper zo!

In augustus is het ontzettend warm in Moldavië! Op naar een beetje afkoeling bij de zwarte zee in Roemenië.
Wil je het vervolg van mijn reis lezen? Even geduld deze blog wordt momenteel gemaakt.

Geef een reactie