Je bekijkt nu Roemeense gastvrijheid I

Roemeense gastvrijheid I

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Gura Apelor Lake

Vanuit Bulgarije ga ik over de tolbrug over de Donau naar een nieuw land, Roemenië! Een groot land met een gevarieerd landschap en gastvrije inwoners.

Eerste klooster in Roemenië

Net over de grens bij het Orthodoxe klooster in Maglavit mag ik op de parkeerplaats overnachten. Wanneer ik vraag of ik even in de kerk mag kijken wordt direct de sleutel gehaald, super! Leo en ik wandelen naar de heilige boom vlakbij het klooster, daar zou herder Petrache Lupu god hebben gezien.

Varen op de Donau

Dit was mijn eerste klooster in Roemenië en er volgen er nog vele, maar eerst gaan we varen op de Donau!

Vanuit het plaatsje Orsova varen we in ruim 3 uur langs het Mraconia klooster (hoofd foto), het rock sculpture of Decebalus en naar de Iron Gates kloof, schitterend! Het is warm weer en heerlijk om op het water te zijn. 

Retezat National Park

In Retezat National Park sta ik op een camping midden in de natuur. Het is hier koeler en fantastisch weer om te wandelen! We wandelen ‘s middags op de route Via Transilvanica naar het volgende dorpje.

Bij terugkomst krijg ik zelfgemaakte frambozenjam van de camping eigenaresse en leuke wandeltips voor de volgende dag.

Ik kies voor een wandeling bij Gura Apelor Lake, een prachtig groot meer van circa 8 km lang omgeven door bossen en bergen.

Kerken, kloosters en kastelen

In Roemenië zijn extreem veel kerken, kloosters en kastelen te bekijken. Ik bezoek een paar speciale!
Zoals de kleine Densus kerk volledig van steen gemaakt en met originele schilderingen uit 1400.

Kasteel corvin, is een gigantisch groot kasteel. Leo mag niet mee naar binnen dus we gaan naar het naastgelegen martel-museum. Een bizar museum inclusief martel geluiden.

Regio Maramures

In het noorden van Roemenië ligt de authentieke regio Maramures. In de kleine dorpjes is er vaak maar één weg en langs die weg gebeurt alles; huizen, winkels, kerk en kerkhof, mensen, auto’s, straathonden. Je kunt gewoon op de weg stoppen als je ergens moet zijn. Van alles te zien dus, langzaam rijden en genieten maar.

Maramures biedt nog veel meer, zie ook de hieronder schuingedrukte koppen.

Unesco kerken Surdesti en Plopis

De Surdesti (Unesco) kerk is een Rooms-katholieke kerk helemaal van hout gemaakt en ontzettend mooi van binnen! Er is een mooi versierde ruimte voor de mannen en een sober vrouwen deel. De schilderingen zijn nog uniek en niet gerestaureerd. De houten schakelketting in de kroonluchter is gemaakt uit één stuk hout, wow dat is een klus!

De Plopis (Unesco) kerk iets verderop is ook volledig van hout gemaakt en bijna hetzelfde maar dit is een Rooms-orthodoxe kerk. 

Terug in de tijd, Breb

Ik rijd door naar Breb een traditioneel dorp in Maramures wat bekend staat om het mooie houtsnijwerk. Deuren, hekken, toegangspoorten volledig van bewerkt hout. Ook zijn er veel vrolijk gekleurde en betegelde woningen.

Het is vandaag zondag en de mensen in Breb gaan in klederdracht naar de kerk. Er rijd een boer met paard en wagen voorbij en even voel ik me terug in de tijd. In het kleine dorp kampeer ik op een camping met een Nederlandse eigenaar, grappig.

Vrolijk kerkhof in Sapanta

Sapanta staat bekend om de kerk met de bijzondere en vrolijke begraafplaats. Ieder graf heeft namelijk een blauw houten kruis met een afbeelding en (grappige) tekst over de overledene. Het is druk in Sapanta, er is braderie en in verband met het nationale feestweekend dragen veel locals weer klederdracht, prachtig om te zien!

Barsana Monastery

In dit grote kloostercomplex staat één van de grootste houten kerken in Roemenië.

Het is een mooie vredige plek en een populaire bestemming onder de pelgrims. Kijk even dit filmpje!

Bucovina Valley

Na al deze houten kerken even de natuur in.

Via een prachtige rit vanaf Borsa rijd ik door een groen glooiend landschap. Een lange slingerweg voert me door Bucovina Valley, fantastisch mooi!

Kloosters Voronet en Sucevita

Klooster Voronet is een klein klooster met unieke schilderingen. Niet ver van Voronet ligt klooster Sucevita, ook een schitterend klooster en druk met veel toeristen. Nu ben ik even klooster-moe, tijd voor iets anders!

De Oekraïense grens

Ik rijd naar het afgelegen dorp Horodnic de Jos vlakbij de Oekraïense grens. We gaan op het grasland kamperen bij een boer. Leo speelt met de huis hond, zo leuk! Na een lange wandeling tussen de akkers en het ontwijken van een schaapskudde met herdershond, kunnen we lekker relaxen.

Ik krijg warme Gogosi’s (soort oliebollen) van de oma des huizes aangeboden, geweldig wat een lieverd! Er is heerst hier vredige rust, absurd dat een paar kilometer verderop in Oekraïne een verschrikkelijke oorlog gevoerd wordt.

We zijn inmiddels vlakbij Moldavië. Weer een nieuw land voor mij en de laatste in de Balkan-reeks. Wil je het vervolg van mijn reis lezen? Klik even op deze link! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/puur-moldavie/

Voor meer foto’s en films volg mij op FB of Insta!

Geef een reactie