Tara canyon Durmitor Montenegro

De parel Montenegro

  • Berichtcategorie:Europa
  • Bericht reacties:0 Reacties
Durmitor National Park

Is Montenegro de parel van Europa? Dat ga ik deze reis ontdekken!

Van Kroatië steek ik de grens over naar Montenegro daar volgt een echte grenscontrole. Montenegro is geen EU lid en dan gaat alles net even anders. Ze gebruiken hier wel de euro, dat is makkelijk! Ik ga eerst even tanken en hoe verder ik reis hoe verder de dieselprijs daalt! Euro 1,56 dat is ruim 0,60 cent per liter goedkoper dan in Nederland een goed begin.

Kotor Bay

Mijn telefoon-internet bundel werkt niet buiten de EU, maar zonder internet een geweldige camperplaats aan het Kotor meer gevonden. Uitzicht op het meer en met mijn voeten bijna in het meer, wat een fan-tas-tische plek! De supermarkt is dicht door een stroomstoring, oké dan ga ik later wel even terug voor een prepaid kaart. Een stroomstoring dat is lang geleden! Het voelt ineens als echt reizen.

De hele weg naar Kotor gaat langs de Bay of Kotor. Mooi en leuk om te rijden. Kotor old town is leuk, veel ‘rommel’ winkeltjes, terrasjes en restaurants. We lopen op de stadsmuren en net zoals in Sibenik en Dubrovnik in Kroatië wonen er gewoon mensen in old town, in die hele oude huizen. Ik sta foto’s te maken en zij hangen de was op. 

Slano Jezero

Via de meren Slano Jezero en Krupacko Jezero rijd ik naar het noorden. Het is uitzicht is heel mooi dus bij Slano Jezero stop ik even voor foto’s en koop lokale oude kaas bij een stalletje, lekker!

Na een overnachting in de buurt van Niksic wil ik graag door naar Durmitor National Park.

Er is slecht weer op komst dus ik overleg eerst even op de camping wat te doen. Ongeveer 50% zegt gaan en de andere 50% zegt niet gaan, dus ik ga. Het is onderweg al slecht weer en ook slecht zicht door mist en regen, maar het gaat allemaal weer goed gelukkig.

Black Lake

Rij af en toe wel verkeerd door Google maps dat werkt niet meer helemaal goed hier. Ik rijd ineens off-road en door de regen is het echt een modder bende. Keren, modder, slippen pfff en ben blij zodra ik weer op het asfalt ben. Daarna de ideale camping gevonden namelijk ook op asfalt, haha perfect.

In de middag wandelen we naar Black lake en het is bijna de hele wandeling droog. Heerlijk om weer eens in het bos te lopen, Leo en ik genieten!

Wil je liever Black Lake helemaal zien? Kijk onderstaand filmpje!

Durmitor National Park

Bij de asfalt-camping krijg ik een kaart mee voor een 80 km lange route door het park. Het is een redelijk goede en ook smalle weg waar ik de komende twee dagen ga toeren.

De eerste stop is Tara Canyon. Wat een mazzel het houdt op met regenen en de wolken trekken weg! We wandelen een half uur omhoog en boven aangekomen is het uitzicht is adembenemend! We kunnen zelfs de kloof goed zien, wat een geluk.

Het is een superleuke rondrit, het prachtige uitzicht, lekker sturen en schakelen. Ik vind het ook spannend tegelijk, de smalle weg en langs de afgrond soms.

Wanneer het weer begint te regenen en al een beetje donker wordt parkeer ik bij een restaurant, hier kan ik gratis overnachten. Deze plek is niet helemaal ideaal want de auto staat met de trekhaak nog op de doorgaande weg maar oké. De rest van de avond zitten we in de camper, er valt heel veel regen wow!

Leo is niet fit en om half 7 ‘s morgens ga ik hem uitlaten. Oef wat is het koud hier! Om 8 uur gaan we rijden, dat is wel heel vroeg maar dan kan lekker de verwarming aan. De route is wederom supermooi! Ik blijf foto’s en filmpjes maken…

Steeds een kort loopje met Leo en dan lekker warm de auto weer in. Deze avond slaap ik met een extra dekbed en Leo krijgt z’n slaapzak erbij. 

Ostrog Monastery

In Montenegro zie ik veel auto’s zonder kenteken, met 1 lamp of met flinke grijze uitlaatgassen en die niet harder dan 40 km per uur gaan. Ook Lada’s rijden hier nog volop! De locals rijden vaak half op de andere weghelft, ik hou inmiddels flink links aan dan kan ik nog een beetje uitwijken naar rechts. Je mag meestal niet harder dan 80 km per uur, ideaal voor mij! Lekker rustig toeren haha in Nederland hou ik nogal van doorrijden (met de BMW ooit) maar er is nu geen haast meer. 

Ik ga naar Ostrog Monastery 1,5 uur rijden en het is een ongelofelijk mooie rit. Een heel stuk dezelfde weg terug maar niet erg want de heenweg had ik nauwelijks zicht, nu wel en wat voor zicht! Het is prachtig in het noorden van het land. Laatste stuk voor het klooster tref ik weer een smalle weg. Op tempo rijd ik gauw achter de passagiersbus aan!

Wanneer ik de afslag neem naar de camping opnieuw een smalle weg, ik krijg er steeds meer lol in. En daarna het uitzicht op Lake Skadar wat ontzettend mooi, ik zit lachend van geluk achter het stuur. Op de camping hebben we een plek aan het water erg relaxt. En er is gras, Leo gaat eerst eens even heerlijk op z’n rug rollen.

Lake Skadar

Uitzichtpunt Lake Skadar

Vandaag varen op Lake Skadar leuk! Vogels, riet, waterlelies het lijkt de Nieuwkoopse plassen wel. In de Skadar Amazon staan de bomen in het water aan weerszijden van de rivier en zien we een paar ijsvogels. Bij het grote meer omringt door de vele bergen keren we terug, wat is het hier vredig mooi! De boot vaart daarna hard en het is koud, ik krijg een jas van de schipper te leen, top! Ineens mag ik nog even varen, dat wil ik wel haha zo leuk dit!

Grot Obodska Pecina

Bij de camping pak ik mijn wandelspullen, want we gaan naar de grot Obodska Pecina. Een leuke route en op het laatst veel grote rotsblokken, oef even klimmen. Leo glijdt steeds uit maar hij blijft achter me aan lopen. Oké dan stoppen we gewoon, ik maak een foto van de grot en ben blij als we weer op de normale weg lopen, we did it!

Gezellige locals

‘S avonds ga ik lekker uit eten aan de overkant van het water, Skadar paling zalig!

Het vertrek van de camping de volgende ochtend is leuk. De beheerder, z’n vriend, broer en de schipper van de boot ontbijten en ik eet gezellig wat mee. Ik zeg m’n matties gedag en ga door naar Lovcen National Park.

Lovcen National Park

Het Mausoleum in Njegos, na 461 treden krijg je dit uitzicht, zo geweldig! Vanaf het bezoekerscentrum in Lovcen National Park wandelen we nog even naar een ander uitzichtpunt, ik heb de zon in m’n gezicht en geniet van deze heerlijke dag.

Vandaag gaan we circa 15 km lopen, het rondje Ivanova Korita-Majstori-Babina Glava-Dolovi-Ivanova Korita. Even een leuk detail, in het dorpje Majstori staan maar 2 huizen. Het is onverwachts zo prachtig dat ik foto’s en filmpjes blijf maken!

Op het hoogste punt heb ik het gevoel dat ik over heel Montenegro kan kijken. De zee, kust, vliegveld, Kotor Bay, bergen, fantastisch!

Winters koud

Het wordt nu wel koud ’s nachts, het is rond het vriespunt en de ruiten van de auto zijn bevroren.

Graag wil ik naar de Peaks of the Balkans maar helaas is het inmiddels te koud om nog aan de Balkan Trail te beginnen. Ik kom dus zeker nog een keer terug in Montenegro!

In het zuiden van Montenegro maken we een laatste stop in Ulcinje, we gaan nog even op warmen bij de kust en dan door naar de grens met Albanië.

Sta nu een uur in de file voor de grensovergang en er wordt van alles langs de weg verkocht. Ik koop jojoba vruchtjes en kijk terug op een geweldige reis door Montenegro. Wat mij betreft een echte parel!

Mijn reis gaat verder naar Albanië, klik even op de link voor het vervolg van mijn reis! https://www.marianaroundtheworld.com/europa/op-avontuur-in-albanie/

Wil je meer foto’s zien? Volg mij dan op FB/Insta!

Geef een reactie