Je bekijkt nu Argentinië, Chili en Paaseiland een reis vol contrasten I

Argentinië, Chili en Paaseiland een reis vol contrasten I

Park bij Laguna Esmeralda

Aangekomen in Ushuaia in het zuiden van Argentinië kijk ik terug op één van mijn mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb, Antarctica. Zal Argentinië of Chili mij nog wel boeien, vraag ik mij af? 
Nou en of! Laat ik beginnen bij Patagonië en als je van wandelen houdt is dit echt een must see.

Wil je mijn blog over Antarctica lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/antarctica/een-van-de-mooiste-reizen-ter-wereld-antarctica/

Patagonië

In Patagonië kun je gerust zonder gids wandelingen maken. Bijvoorbeeld van een dag met een kleine rugzak of dagenlang met bepakking en overnachtingen. Ik laat me afzetten bij een park in de buurt van Ushuaia en loop door een herfst gekleurde mossige omgeving naar het meer Laguna Esmeralda. Het met bergen omringde meer is melkblauw en de condors vliegen hoog boven mijn hoofd. Zoveel moois op één plek.
Hoe kon ik gisteren nu denken dat het reizen wellicht zou tegenvallen?

Laguna Esmeralda

Ik kan het pad vaak net even niet vinden en loop eigenlijk dwars door een veld. Haha wat een bende, ik stap regelmatig in een diepe plas en kom met doorweekte schoenen vol bagger aan. Grappig toch, hier geniet ik ook van.

Perito Moreno

Gletsjer Perito Moreno

De volgende dag reis ik door richting het plaatsje El Calafate. In het Los Glaciares National Park ga ik op de gletsjer lopen! Leuk leuk leuk, zoveel zin in. De Perito Moreno gletsjer is één van de weinige gletsjers op de wereld die even groot blijft en dat is ongebruikelijk in verband met de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Volgens Wikipedia blijft deze gletsjer massa verzamelen met een snelheid die vergelijkbaar is met zijn verlies. Op de gletsjer wordt wat ijs in stukjes gehakt en krijgen we een wiskey on the (gletsjer) rocks 🙂

El Chaltén

Ik ga de grens oversteken naar Chili en maak nog 1 stop in Argentinië. Onvoorbereid vertrek ik richting El Chaltén en dat is jammer want dit is een fantastisch leuk minidorp en ik blijf maar 1 dag. Het ligt midden in Patagonië en vanuit dit dorpje kun je verschillende wandelingen maken onder andere naar Mount Fitz Roy.

Ik wandel een halve dag en kijk deze keer op afstand naar Fitz Roy, nou ja niet getreurd als ik nog eens terug ga naar Patagonië dan ga ik zeker naar dit dorpje!

Torres de Paine

W-Track

Met de bus steek ik de grens over naar Chili. Om het Torres del Paine Park in te komen heb je een bewijs nodig van een geplande wandeling en gereserveerde overnachtingen.

Oké ik reserveer voor 4 nachten een slaapplaats en een dag later kan ik van start!

Bij een informatiebijeenkomst schrik ik wel een beetje van het wisselvallige weer in Patagonië met harde wind, kou en regen.

Vol goede moed ga ik van start en loop ik de W-track. Je raadt het al… de wandelroute heeft de vorm van een W 🙂

Ik loop het eerste stuk even echt helemaal alleen en voel me super stoer dat ik dit doe.

Angst en twijfel

Tijdens deze trip merk ik dat ik angst heb omdat ik het wisselvallige weer niet onder controle heb en voel ik dat mijn angst om de weg kwijt te raken, om te vallen of door mijn rug te gaan groter is dan mijn vertrouwen, kan ik dit wel? 

Vooral de laatste dag is een beproeving, ik wandel ’s morgens heel vroeg in het donker naar de top van de berg om de zonsopkomst te bekijken. Mijn hoofdlampje is niet fel genoeg, ik zie het slecht, het heeft gevroren, het is glad en ben ik wel op tijd?

Het is een intensieve klim, jemig ik zweet me rot van inspanning en angst.

Ineens ben ik boven (vergeet spontaan alle inspanning en angst) en zie ik een fantastisch mooie zonsopkomst bij Torres de Paine WOW!

Ik ben zo gelukkig dat ik de top heb gehaald en de hele W heb gelopen. 
Ik heb iets overwonnen… ik kan dit dus!
“Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit groter dan je angst”

Helemaal gelukkig en met een BIG smile loop ik naar beneden en neem het besluit om na mijn Argentinië-Chili reis, het 2e deel van mijn pelgrimstocht Santiago de Compostela (Parijs-Finisterre) te gaan lopen.

Extra film en foto’s Patagonië

Park bij Laguna Esmeralda
Onderweg op de boot naar Perito Moreno

Luister, het lijkt wel onweer wanneer er een stuk(je) ijs afbreekt!

Wil je deel II Santiago en San Pedro de Atacama van deze rondreis lezen? https://www.marianaroundtheworld.com/amerika/zuid-amerika/argentinie-chili-en-paaseiland-een-reis-vol-contrasten-ii/

Wil je deel III Paaseiland en Iguazu watervallen van deze rondreis lezen?https://www.marianaroundtheworld.com/amerika/zuid-amerika/argentinie-chili-en-paaseiland-een-reis-vol-contrasten-iii/

Geef een reactie